Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Vi tror att det här kan få äldre att börja röra på sig”

Publicerad: 30 januari 2017, 13:34

BI:s Björn Wellhagen gör tummen upp för bostadsministerns förslag om sänkt reavinstskatt på bostäder.

Bostadsminister Peter Eriksson säger i en intervju i Dagens Nyheter att han vill se en rejäl sänkning av reavinstskatten på bostäder. Sveriges Byggindustrier välkomnar förslaget och tror att det kan få ingång flyttkedjor.


För att kunna genomföra en sänkning av reavinstskatten eftersträvar bostadsminister Peter Eriksson en bred uppgörelse. Något som har varit svårt tidigare. För bara lite drygt ett halvår sedan strandade de blocköverskridande bostadssamtalen. Att det här skulle ha öppnat för några nya samtal, eller nya uppgörelser vill dock inte bostadsministern kommentera. Peter Eriksson meddelar via sin pressekreterare att det inte förs några samtal i dagsläget i alla fall som skulle kunna leda fram till någon uppgörelse om reavinstskatten.

Regeringen har i dag också uppdragit åt Statskontoret att utreda hur privatuthyrningen kan effektiviseras.

Båda förslagen har som mål att minska bostadsbristen i Sverige.

Sveriges Byggindustrier välkomnar bostadsministerns initiativ.

– Vi har inte gjort någon undersökning, men tror att sänkt reavinstskatt kan leda till att få äldre att börja röra på sig och därmed skapa flyttkedjor, säger Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustriers näringspolitiska chef.

Wellhagen tror inte att det finns någon risk att sänkt reavinstskatt kan ha negativa effekter, som exempelvis uppblåsta bostadsbubblor eller liknande.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.