Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Viktiga nya regler som berör bygg

Publicerad: 28 juni 2018, 12:03

Företag som ska föra personalliggare och har fler än femton anställda ska börja redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå från och med den 1 juli i år. Bygg är en av de branscher som är först ut med detta.

Sveriges Byggindustrier har listat fyra nya lagar som träder i kraft den 1 juli 2018 som kan vara intressanta för branschen.


Sveriges Byggindustrier har valt ut fyra förändringar som de anser vara viktiga för branschen:

En av dem handlar om att det från den 1 juli 2018 införs en lagreglerad skyldighet för arbetsgivaren att planera insatser som underlättar den anställdes återgång till arbete. Det innebär att en plan för återgång i arbete ska upprättas när den anställde varit sjukskriven i 30 dagar, om det kan antas att arbetsförmågan även kommer att vara nedsatt på grund av sjukdom under minst 60 dagar. När hälsotillståndet senare förbättras ska arbetsgivaren omgående upprätta en sådan plan.

Ytterligare en nyhet inom det området handlar om insatser för att förebygga och förkorta sjukskrivningar bland medarbetarna. Som arbetsgivare går det att nu få bidrag för att utreda, planera, initiera, genomföra och följa upp arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder.

En annan ändring handlar om redovisning av arbetsgivardeklaration på individnivå. Det är företag som ska föra personalliggare och har fler än femton anställda som ska börja redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå från och med den 1 juli i år. Bygg är en av de branscher som är först ut med detta.

Sveriges Byggindustrier tar även upp att ett nytt system för nya personbilar klass I och II (husbilar), lätta bussar och lätta lastbilar träder i kraft den 1 juli. Systemet innebär i korthet att fordon med relativt låga utsläpp premieras med en bonus, medan en förhöjd fordonsskatt införs på fordon som drivs med bensin och diesel.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.