Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Viktigt prata urbanisering i biståndssammanhang

Publicerad: 6 september 2012, 13:13

Bostadsministern medverkade på World urban forum som hölls i Neapel 1–7 september. Över 10 000 personer samlades för att utbyta idéer om stadsutveckling.


– Det har varit mycket intressant, en gigantisk mötesplats för utbyte av goda idéer. Jag har deltagit i rundabordssamtal och seminarier men också haft tid för enklare möten. Till exempel med Norges bostadsminister – vi pratade om samarbetet mellan de nordiska länderna som syftar till att skapa en gemensam bostadsmarknad i norden.

Vad skiljer svensk stadsutveckling från den utveckling som sker internationellt?

Det jag slås av är de enormt stora utmaningarna som urbaniseringen medför i de flesta länder, den skapar slumområden. I det sammanhanget är de Svenska utmaningarna små. Men urbaniseringen står också för möjligheter. Det viktiga är att inte lämna utvecklingen vind för våg och därför är det viktigt att prata om urbanisering i biståndssammanhang.

Vilka idéer kan Sverige dela med sig av till andra länder?

Det finns mycket som Sverige kan bidra med. Socialdepartementet arrangerade till exempel ett seminarium där Svensk byggtjänst berättade om Mina kvarter. Det är ett projekt där ungdomar i bland annat Fisksätra visar hur de vill att deras bostadsområde ska utvecklas med hjälp av dataspelet Minecraft.

Vilka idéer tar du med dig hem från World urban forum?

– Framförallt insikten att länder som utmanas av urbaniseringens baksidor ligger långt fram i många frågor, till exempel energieffektivisering. Vikten av att i stadsutvecklingsprojekt jobba tillsammans med de boende blev också tydlig, det kan vi ta med oss i upprustningen av miljonprogrammet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.