Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Waidelich beredd på prisfall

Publicerad: 31 augusti 2011, 13:27

Socialdemokraterna efterlyser breda politiska lösningar om bostadsmarknaden drabbas av snabba priskorrigeringar.


Om de svenska bostadspriserna börjar falla krävs det snabba åtgärder av regeringen. Oppositionen, i alla fall socialdemokraterna, är då beredd till diskussioner. Det hävdar Tommy Waidelich, ekonomiskpolitisk talesperson för (S).


– Om vi ser ett prisfall på bostäder så behövs politiska åtgärder och de behöver vara brett politiskt förankrade. Vi räcker ut handen till regeringen och är beredda till diskussion, sa Tommy Waidelich på ett seminarium som socialdemokraterna arrangerade i riksdagen i förra vecka.


– Vi ser i andra drabbade länder hur kraftiga prisfall på bostäder även slår mot konsumtion, sysselsättning och offentliga finanser. Vi måste vara flexibla och pragmatiska, sa Tommy Waidelich.


Några skarpa politiska förslag vill han inte presentera förrän det i så fall är aktuellt, det vill säga när priserna eventuellt faller kraftigt.


Men han pekade på några områden där han och hans parti är villiga att föra diskussioner:
• Hur man kan göra det enklare att hyra ut bostadsrätter i andra hand och därmed minska på trycket när det gäller inlåsningseffekter.
• Eventuella konsumtionsstimulanser riktade mot grupper som kan drabbas av minskat konsumtionsutrymme, exempelvis barnfamiljer.
• En översyn av det institutionella ramverket, skatter och avgifter.
• Titta på hur man kan premiera ökad rörlighet.


– Bevakning och analys av bostadsmarknaden är en viktig del i arbetet för att undvika att Sverige ramlar in i en ny kris. Situationen är annorlunda än hösten 2008. Den penningpolitiska fallhöjden är mer begränsad. Vi kan inte räkna med samma gynnsamma kronkursförändringar, finanspolitiskt är manöverutrymmet stramare och samtidigt ser vi att obalanserna på bostadsmarknaden fortsätter att öka, sa Tommy Waidelich.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.