Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Wellhagen: ”Vi jobbar på som tidigare”

Publicerad: 15 september 2014, 12:32

Bild 1/2  

Hur regeringsskiftet påverkar byggbranschen är ännu för tidigt att säga. Enligt Björn Wellhagen, näringspolitiskchef på Sveriges Byggindustrier, är det positivt för branschen att båda politiska blocken värderat bostads- och infrastrukturfrågorna så tydligt de senaste två månaderna.

Ämnen i artikeln:

val 2015Politik

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Det osäkra parlamentariska läget gör det svårt att göra en ordentlig analys av hur valresultatet påverkar byggbranschen.

– Vi får se framtiden an. När vi har en regering blir det lättare att analysera hur det påverkar bostadsbyggandet och infrasatsningarna, säger Björn Wellhagen näringspolitiskchef på Sveriges Byggindustrier.

Att branschens frågor haft stor tyngd för de bägge politiska blocken i valrörelsen har betydelse.

– Det positiva är att båda sidorna lyft bostads- och infrastrukturfrågorna så tydligt de sista två månaderna. Det känns förhoppningsfullt för branschen och samhället i stort, säger Björn Wellhagen.

Om det därmed finns möjligheter till blocköverskridande överenskommelser inom de områden som rör byggsektorn låter han vara osagt.

– Det tror jag helt kommer att bero på hur regeringen kommer att se ut, vem som sitter till rors med vem, säger Björn Wellhagen.

Före valet presenterade både Alliansen och Socialdemokraterna stora satsningar på infrastruktur och bostäder. Även för Vänsterpartiet och Miljöpartiet är dessa frågor prioriterade. På den rödgröna sidan i politiken ligger fokus inom bostadsområdet främst på mindre lägenheter och hyresrätter. Bland annat vill Socialdemokraterna ha en byggbonus på 1 miljard kronor till byggande av små hyresrätter och studentlägenheter. Partiet vill rikta ytterligare 1 miljard kronor till kommuner som tar sitt ansvar att bygga hyresrätter. Miljöpartiet vill införa stöd på 2 800 kronor per kvadratmeter till studentbostäder.

– Det finns en del frågetecken kring hur satsningarna ska finansieras, säger Björn Wellhagen.

Socialdemokraterna har föreslagit att stimulera byggandet av smålägenheter med 1 miljard kronor.

– När en liknande stimulans fanns tidigare handlade det om cirka 120 000–300 000 kronor per bostad. En miljard räcker då till 300-500 lägenheter om året, säger Björn Wellhagen.

Inom infrastrukturområdet har de rödgröna partierna en samsyn om att järnvägsutbyggnaden, liksom underhållet av befintliga spår, har hög prioritet. Men det finns stötestenar. Bland annat har Miljöpartiet – och Vänsterpartiet – varit väldigt tydliga med att de vill stoppa Förbifart Stockholm. Där är man oense med Socialdemokraterna. I Stockholms stad, där det också blir maktskifte, är vad som ska hända med Bromma flygplats en annan sådan fråga där partierna inom det rödgröna blocket står långt ifrån varandra. Miljöpartiet vill bygga bostäder där, medan Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén sagt att han inte vill riva upp de nuvarande avtalet som löper fram till 2038.

Energipolitiken är ett annat område där det finns olika viljor inom det rödgröna blocket. Miljöpartiet vill skynda på en kärnkraftsavvackling, medan Socialdemokraterna vill gå långsammare fram.

Med Sverigedemokraterna som en stark vågmästare i riksdagen blir Stefan Löfvéns möjligheter att driva igenom sin politik sämre.

– En svag regering är aldrig bra för ett land, men i och med att det finns en så stor samsyn kring byggfrågorna mellan regering och opposition tror jag att det kommer att finnas en tydlig ambition att få igenom satsningar på det här området, säger Björn Wellhagen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev