Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Almedalen: Miljonprogrammet är smart

Publicerad: 7 juli 2008, 19:09

Miljonprogrammet har energi- och miljömässiga fördelar som vi inte får glömma bort i diskussionerna, betonade Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger under Svensk Byggnärings seminarium ”Riv inte miljonprogrammet – lösningen är energieffektivisering” på måndagen i Almedalen under ledning av Lars–Gunnar Tannerfors.


Kåberger har själv vuxit upp i miljonprogrammet och pekar på att mycket av debatten om byggsektorns jakt på miljöriktiga energilösningar för äldre fastigheter handlar om de enskilda husen. Därmed glömmer man bort hur bebyggelsen är tänkt att fungera i stort.

Miljonprogrammet har redan idag, innan upprustningen, milojömässiga fördelar som många nybyggda områden och enskilda hus saknar, menade Kåberger.

”Det gäller fjärrvärmeanläggningarna som det har visat sig gå alldeles utmärkt att senare uppgradera till miljöriktiga bränslen”. Det gäller också hur de ursprungligen planerats för kollektivtrafiken, att man håller bebyggelsen samlad och överskådlig i välplanerade områden”.

Att inte ta tillvara dessa energimässiga fördelar fullt ut kan visa sig vara ett stort misstag, varnade Kåberger. I jämförelse med dessa väger enskilda satsningar på energismarta hus lätt –om de ligger placerade på platser där invånarna måste förbruka mycket energi på resor och pendlande.

Professor emeritus i LTU, Arne Elmroth, visade med sina beräkningar att det är fullt möjligt att genom enkla insatser i isolering, energistyrning, bättre fönster och andra enskilda insatser, lyfta miljonprogrammet till nybyggnadsstandard när det gäller energiförbrukning.

NCC:s Sverigechef Tomas Carlsson betonade marknadsperspektivet i sina kommande satsningar på upprustningen av miljonprogrammet.

”Vi kan inte trycka på stora kostnader på svaga grupper”, sade han. Det gäller för oss att visa hur ”låga driftskostnader och investeringar i låga energikostnader är bra för dig”.

Energi har länge varit mycket billigt och det saknas ännu incitament för de boende att ta på sig kostnader för energiinvesteringar. Men de kommer, tror NCC-chefen. Det handlar om att planera in upprustningarna i den normala underhållscykeln för fastigheterna.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News