Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Återuppbyggnaden börjar komma igång

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Parallellt med räddnings- och röjningsarbetet efter orkanen Katrinas framfart har nu myndigheterna börjat fördela de första återuppbyggnadskontrakten.

Det är de mest akuta reparationerna av den viktigaste infrastrukturen som prioriteras.
Den exceptionella situationen påverkar arbetet i alla led. Kontrakt värda hundratals miljoner kronor fördelas efter upphandlingar som hanterats på några timmar. Som ett exempel fick det lokala byggföretaget Boh Bros Construction uppdraget att reparera broförbindelsen över Pontchartrainsjön bara drygt fyra timmar efter att beställaren, Louisiana Department of Transportation, öppnat anbudskuverten, uppger Engineering News Record. Kontraktet på nästan USD 31 miljoner (drygt 230 miljoner kronor) gäller provisoriska reparationer av de två parallella, elva kilometer långa vägbroarna. Boh Bros kommer att plocka oskadda betongsegment från den mest förstörda bron för att ersätta skadade segment i den andra bron.

Inom 45 dagar ska båda körfälten på den minst skadade bron vara körbara, liksom ett körfält på den andra bron. I början av nästa år kommer upphandlingen av en helt ny bro att genomföras.

Den förstörda tvillingbron går över Pontchartrainsjöns mynning mot havet och är den ena fasta förbindelsen över sjön. Den andra förbindelsen består även den av två parallella vägbanor och går över sjön där den är som bredast vilket gör den till världens längsta bro, 38 422 meter lång. Den längsta bron klarade stormen betydligt bättre och behöver endast mindre reparationer.

Som lokalt företag har även Boh Bros drabbats hårt av orkanen. Företagets kontor och maskindepå står under vatten och man har upprättat ett temporärt högkvarter i Baton Rouge. Trots problemen var företaget ett av de första byggföretagen som engagerades av Arméns ingenjörskår. Inledningsvis fanns inga kontrakt utan de första sex dagarna arbetade man efter en muntlig överenskommelse på telefon, berättar vdn Robert S Boh för ENR.

De mest akuta bygginsatserna har gällt att reparera de havererade flodvallarna så att stadens pumpsystem kan börja jobba för fullt. Vatten och avlopp fungerar redan i stadsdelen Algiers - som aldrig översvämmades - och när elen kopplas på inom kort kommer myndigheterna att tillåta stadsdelens invånare att återvända. Ytterligare tre stadsdelar kommer snart att vara beboeliga och det fick stadens borgmästare Ray Nagin att låta optimistisk igen vid en presskonferens i tisdags.

- Jag gissar på att återflyttningen kan börja på måndag. När dammet lagt sig kommer vi att ha 150 000 människor i New Orleans.

Den federala regeringen har anslagit 390 miljarder kronor till räddnings- och återuppbyggnadsarbetet i New Orleans men det är oklart hur stora de materiella skadorna egentligen är. USAs kommunikationsminister Norman Y Mineta uppskattar att bara skadorna på det stormdrabbade områdets vägar och broar kommer att kosta omkring 20 miljarder kronor att reparera.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.