Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

ÅWL detaljplanerar i Västerås nya stadsdel

Publicerad: 19 februari 2014, 09:26

ÅWL Arkitekter får uppdraget att utforma detaljplanen för den tredje etappen av den nya stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås. Stadsdelen ligger vid Mälaren med gångavstånd till den centrala staden.


Den nya etappen av Öster Mälarstrand omfattar cirka 750 bostäder, som placeras utefter den gamla kajen vid kraftverksdammen i Mälaren. Småbåtshamnen kommer att ligga kvar och Notudden intill bevaras som en grön park.

Alldeles intill ligger Kokpunkten, som är ett nära hundra år gammalt ångkraftverk. Det byggs nu om till flera publika verksamheter, bland annat ett äventyrsbad som invigs i höst. På andra sidan området pågår byggnationen av de tidigare etapperna av Öster Mälarstrand.

I samband med planarbetet för den tredje etappen används Breeam Communities, ett verktyg för att skapa hållbara stadsdelar. Verktyget innefattar inte bara miljöhänsyn utan även social och ekonomisk hållbarhet.

ÅWL:s uppdragsgivare är MUAB, ett utvecklingsbolag bildat av Västerås Stad, Peab Bostad och JM för att driva projektet Öster Mälarstrand. Om 10-15 år ska hela Öster Mälarstrand vara färdigt och beräknas då ha cirka 2 800 nya bostäder.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.