Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Bättre säljsnack kan energirenovera miljonprogrammet

Publicerad: 9 februari 2011, 09:59

Tekniska konsulter måste bli bättre på att prata pengar med fastighetsägare.


När flerfamiljshus ska renoveras genomförs ofta inte energieffektiviseringar som skulle ha varit lönsamma. Förklaringen är att energikonsulterna pratar för mycket teknik och för lite ekonomi med fastighetsägaren. Det är en av slutsatserna i ett tvärvetenskapligt examensarbete från Lunds universitet.

– Energikonsulterna har svårt att sälja in resultatet av sina tjänster. De börjar prata om tekniken på en gång. Men för fastighetsägaren är det intressanta vilka kostnaderna blir över tiden, säger civilingenjören Christer Gerdin, som idag är trainee på NCC.

Som examensarbete studerade han och civilekonomen Louise Hammarberg faktorer bakom beslut om investeringar i energiteknik när hus från miljonprogrammet renoveras. Studenterna hittade en rad flaskhalsar som ligger i vägen för den nödvändiga energirenoveringen av husen som byggdes under rekordåren.

– Om man lyckas halvera energianvändningen i miljonprogramshusen kan man sänka den totala energianvändningen i Sveriges flerbostadshus med 35 procent, säger Christer Gerdin.

Det är en stor del av den minskade energianvändning i landets alla hus som Sveriges riksdag har beslutat om: 20 procent mindre energi år 2020 och 50 procent mindre år 2050.

En annan flaskhals är bostadsrättsföreningars ovilja att låna extra kapital till en energirenovering. Lånet ger inledningsvis höjda månadsavgifter och sänker därmed marknadsvärdet på bostadsrätterna.

– Stoppklossarna är unga ägare av en bostadsrätt som inte vill äventyra lägenhetens värdeutveckling. Men även äldre som bor i en kanske avbetalad lägenhet och inte vill ha någon höjd avgift, säger Christer Gerdin.

Men energirenoveringen är en bra investering på längre sikt eftersom lånen kan amorteras av med hjälp av sänkta energikostnader. Föreningens ekonomi blir dessutom mer robust eftersom den blir mindre känslig för fluktuationer i energipriser, enligt Christer Gerdin.

Ett sätt att få ekonomi i en energirenovering är att bygga en våning till på de vanliga lamellhusen som ofta har tre våningar. Det ger mer uthyrningsbar yta för fastighetsägare eller nya lägenheter som kan säljas av en bostadsrättsförening. Tilläggsisoleringen av taket får man gratis, den betalas av de nya lägenheterna.

– Flaskhalsen är i det här fallet hisskravet. Men man kanske inte behöver ha hiss i alla de här fastigheterna i samhället, säger Christer Gerdin.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.