Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Bit för bit bygger de ett nytt Haiti

Publicerad: 31 mars 2014, 07:26

David Bergström lär ut Minecraft till unga haitier. Foto: Veronique Larsson

Foto: Veronique Larsson

Veronique Larsson och David Bergström är utvalda FN-volontärer för att leda ungdomars arbete med hållbar stadsutveckling på Haiti. Till sin hjälp har de det svenskutvecklade dataspelet Minecraft.


Block by block heter konceptet som har utvecklats av FN-organet UN Habitat, spelföretaget Mojang och Svensk Byggtjänst. Projektet ska stödja FN:s arbete för hållbar stadsutveckling i tredje världen.  Veronique Larsson och David Bergström fick chansen att åka till Haiti som volontärer och befinner sig där just nu.

– Målet är att skapa medborgerligt inflytande i planeringsprocessen och vi hoppas på förbättringar som svarar mot invånarnas behov. För oss är det även ett fantastiskt tillfälle att få lära oss om hur planeringsprocessen går till i olika samhällen, det är väldigt annorlunda från det vi är vana vid i Sverige, säger samhällsplaneraren Veronique Larsson och spelutvecklaren David Bergström.

I Block by block används Minecraft som verktyg för att utveckla positiva och trygga sociala miljöer tillsammans med människor och myndigheter på plats. Målet är att ungdomar ska vara med och delta i utvecklingen av världens växande städer. Med Minecraft går det lättare att visualisera idéer.

– Minecraft har mottagits med intresse, folk känner igen sig i modellen. De är väldigt engagerade i hur deras gemensamma utrymmen ska förbättras, och även små åtgärder som bättre toaletter gör stor skillnad i deras vardagsliv, berättar Veronique Larsson och David Bergström.

De fortsätter:

– Det är många utmaningar, bland annat strömavbrott i bland och bristande internet gör såklart arbetet med Minecraft lite mer utmanande.

UN Habitat kommer att utgå från Block by block i arbetet med att rusta upp 300 offentliga platser runt om i världen fram till 2016.

– Vi gör ett urval men det är FN som gör slutintervjuerna. De vill att en man och en kvinna åker ut tillsammans. Hittills har det varit så att den ene har varit duktig på Minecraft och den andre haft kunskap i samhällsbyggnadsfrågor, berättar Jörgen Hallström på Svensk Byggtjänst.

Frivilliga sökes

UN Habitat söker fler volontärer som kan lära ut Minecraft. För att komma ifråga ska den som söker behärska det språk som talas på orten och vara insatt i stadsplanering, antingen studenter eller färdigutbildade som kan ta tjänstledigt från sitt arbete. De som reser iväg blir borta några veckor och får uppehälle och resa betald.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.