Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Borås kommun slutar ta jobb hos grannarna

Publicerad: 19 september 2012, 08:46

Det omstridda Servicekontoret i Borås har slutat att ta uppdrag från andra kommuner och planerna på att inleda samarbete med grannkommunerna är skrotade. En viktig faktor är att Konkurrensverket stämde kommunen tidigare i år.


Den 12 oktober träffas företrädare för Konkurrensverket och Borås kommun i en muntlig förberedelse i domstolen. Det innebär att det kan dröja länge innan saken är klar för avgörande.

Men redan i våras fick Konkurrensverkets stämning i tingsrätten viss effekt: Borås kommun har slutat att erbjuda sina tjänster till andra kommuner.

– Vi kände inte att vi hade tillräckligt stöd i lagen för ett sådant samarbete. När Konkurrensverket anmälde oss i domstolen tänkte vi att vi nog inte ligger bra till just när det gäller frågan om uppdrag i andra kommuner, säger Ingemar Persson, förvaltningschef för Servicekontoret i Borås.

Det var den 23 januari i år som Konkurrensverket stämde Borås kommun i Stockholms tingsrätt eftersom kommunen, enligt Konkurrensverket, bryter mot kommunallagen och konkurrensreglerna.

På Borås kommuns hemsida berättar Servicekontoret att man arbetar under företagsliknande former, ofta i konkurrens med et privata näringslivet. Servicekontoret omsätter omkring 440 miljoner kronor och har omkring 340 anställda. Man tar uppdrag direkt från kommunens förvaltningar och bolag.

Kritiken från lokala företag inom bygg och anläggning har varit hård. Enligt Sveriges byggindustrier, BI, handlar det om en marknad på hundratals miljoner kronor som varje år går de privata aktörerna förbi. Borås kommunala servicekontors verksamhet har diskuterats i många år, 1999 kom dåvarande Konkurrensrådet fram till att Servicekontorets verksamhet till stor del stred mot kommunallagen.

Servicekontoret har också tagit uppdrag från närliggande kommuner. Ett exempel är ny- och ombyggnad av va-ledningar i Alingsås.

Dessutom har Servicekontoret undersökt möjligheterna att skapa ett mer formaliserat samarbete med andra kommuner i regionen.

– Men vi har inte lyckats skapa den politiska överbyggnads som krävs. Vi har diskuterat möjligheterna att skapa ett kommunalförbund, en gemensam nämnd eller ett kommunägt bolag. Men de andra kommunerna ville inte vara med. Och efter Konkurrensverkets anmälan har vi tagit ett steg tillbaka, säger Ingemar Persson, på Servicekontoret.

Han anser att Servicekontoret arbetar på affärsmässiga grunder och inte bryter mot några lagar eller regler. Dessutom anser han att Servicekontoret skärper konkurrensen och därmed fungerar som en prispressare.

Konkurrensverket skrev i sin anmälan att en kommunal förvaltning finansieras med skattemedel och att förvaltningen inte kan gå i konkurs.

Om Borås kommun fälls i domstolen och ändå låter Servicekontoret fortsätta med sin verksamhet som i dag vill Konkurrensverket att kommunen döms att betala ett vite på 3 miljoner kronor.

Tipsa oss! Anser du att ditt företag utsätts för orättvis konkurrens från någon offentlig aktör? Hör av dig till vår journalist:

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.