Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Bostadsbyggandet behöver fyrfaldigas i Stockholm

Publicerad: 11 juli 2012, 10:01

En nyss publicerad rapport från Stockholms Handelskammare visar att det saknas 110 000 bostäder i huvudstadsregionen.


Under åren 2009-2011 har Stockholms läns befolkning ökat med drygt 110 000 invånare. Under den perioden har det endast byggts 22 200 bostäder och cirka 4200 fritidshus har blivit permanentboende.

Enligt Stockholms Handelskammares vd Maria Rankka behöver bostadsbyggandet i Stockholm fyrfaldigas för att hålla jämna steg med befolkningsökningen. I ett pressmeddelande uppger hon att ”det låga bostadsbyggandet och den dysfunktionella bostadsmarknaden är ett allvarligt hinder för tillväxten och kompetensförsörjningen i regionen”.

– Siffror från Fastighetsägarna visar att Stockholm går miste om cirka 12,5 miljarder per år i utebliven tillväxt på grund av bostadsbristen. För att lindra bristen är det bra att regeringen föreslagit enklare regler för andrahandsuthyrning. Men långsiktigt behöver vi få en diskussion om hyressättningen och behovet av en betydligt friare hyressättning, säger Maria Rankka.

I Handelskammarens rapport framgår även att varje år fram till 2020 beräknas länets befolkning öka med 34 806 personer. De årliga byggplanerna förväntas landa på drygt 14 322, vilket inte ens motsvarar hälften av den förväntade befolkningsökningen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.