Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Bostadsbyggandet nu på nivå med miljonprogrammet

Publicerad: 14 november 2016, 12:10

64 000 bostäder byggs i år och 67 000 bostäder nästa år, vilket är lika med en ökning på 30 procent i år och 5 procent nästa år.

Foto: Johanna Åfreds

Enligt Boverkets prognos påbörjas 64 000 bostäder i år. Det hade byggts ännu mer om branschen inte lidit av brist på kapacitet.

Ämnen i artikeln:

prognosBoverketstadsutvecklingbostadsutveckling


Brist på kapacitet inom byggsektorn och hos kommunerna bromsar bostadsbyggandet enligt Boverket. Men trots det påbörjas 64 000 bostäder i år och 67 000 bostäder nästa år, vilket är lika med en ökning på 30 procent i år och 5 procent nästa år. Boverket har i sin nya prognos fått skriva upp siffrorna för bostadsbyggandet avsevärt, men tillägger att statistiken fortfarande är osäker och baseras bland annat på kommunernas bedömningar i Boverkets bostadsmarknadsenkät.

Det kan också vara så att tillfälliga modulbostäder påverkat siffrorna för byggstarter 2016 och även kommer att dra upp byggandet för 2017 mer än vad som hittills beräknats. Det har hursomhelst givits 25 procent fler bygglov för flerbostadshus från juni 2015 till juni 2016, jämfört med motsvarande period året innan.

En effekt av det omfattande byggandet blir att även byggpriserna drivs upp, något som kan hållas tillbaka om det byggs mer hyresrätter, uppger Boverket i sin prognos. Myndigheten uppger att det först och främst är kapacitetsbrist som dämpar bostadsbyggandet, inte efterfrågan. I år ökar antalet kommuner som uppger att de har bostadsbrist med 30 procent. Under 2017 kommer befolkningen att öka i än högre takt än under 2016.

Trots problem spår Boverket att kapaciteten i byggsektorn ökar, men i långsam takt. De serieproducerade husen har potential att bli fler vilket skulle ge kortare byggtid och lägre kompetensbehov. Det är främst produktionsplanerare och arbetsledande personal som saknas skriver Boverket.

Boverket ser ljust på byggandet 2017 och intresset för att bygga bostadsrätter är stort. Från 2018 råder osäkerhet om möjliga stigande räntor och att hushållens disponibla inkomster blir svagare. Då finns hotet att bostadspriserna faller och att efterfrågan på nya bostadsrätter och småhus avtar. Ökningen av bostadspriserna har mattats av efter de senaste tre årens kraftiga uppgång som delvis förklaras av de låga räntorna. Under 2016 har priset för småhus och bostadsrätter ökat med ungefär 4 procent.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev