Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Byggaren tar större risk med OPS

Publicerad: 6 februari 2012, 11:47

Riskerna är större i OPS än i totalentreprenad, enligt examensarbete från Högskolan i Halmstad.


Få OPS-projekt har genomförts i Sverige och inget projekt har ännu överlämnats efter avtalad tid. Kunskaperna i Sverige om upphandlingsformen är därför mycket begränsade och svenska byggare känner oro för OPS–projekt.

En orsak är att riskfördelningen skiljer sig från traditionell upphandling. Exempel på svenska projekt är Arlandabanan och Nya Karolinska Solna. Bland svenska byggföretag är det i stort sett bara Skanska som arbetar med OPS, bland annat på den brittiska marknaden.

I tidningen Byggindustrins tävling om bästa examensarbete, Byggopus, handlar det först inlämnade bidraget om OPS. Det är inskickat av Högskolan i Halmstad, som är en av de 25 inbjudna ingenjörshögskolorna och tekniska högskolorna.

Examensarbetet heter Allocation of Risks in PPP Projects och är skrivet av Anders Hoffman och Adam Svensson. De har gått ett traineeprogram på Skanska och kom där i kontakt med OPS.

– Upphandlingsformen verkade spännande och vi ville veta mer om hur OPS fungerar. Det var orsaken till att vi valde att göra vårt examensarbete om detta ämne, säger Anders Hoffman.

I examensarbetet studeras hur upphandlingsformen fungerar i Sverige och i England.

– Vi jämför riskfördelningen i en totalentreprenad, ABT–06, med en OPS, UK Standard Form. Genom detta visar vi riskfördelningen och ökar därmed förståelsen för entreprenören.

Resultatet pekar på att den privata partnern bär 83 procent av riskerna i en OPS, jämfört med 47 procent i en totalentreprenad.

Tävlingen Byggopus har Byggindustrin arrangerat sedan 1998. Den är ett sätt att uppmärksamma den kommande generationens byggare. Den är uppdelad i de två klasserna 15 högskolepoäng och 30 högskolepoäng och är i dag en väl etablerad tävling. Ett 20-tal bidrag väntas till årets tävling och pristagarna utses under våren.

DETTA ÄR OPS
Offentlig privat samverkan, OPS, är en relativt oprövad upphandlingsform, som innebär att offentliga anläggningar byggs med hjälp av privat finansiering. Ett projektbolag driver sedan anläggningen under en begränsad tid vanligtvis 20–40 år.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.