Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Byggarna har svårast att få lån

Publicerad: 29 april 2009, 14:40

Byggbranschen har flest företag med finansieringsproblem.Det framgår av Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer från april 2009.


Läget i byggbranschen är svagare än normalt. 60 procent av företagen rapporterar lägre byggvolymer och minskad orderingång. Hälften av företagen är missnöjda med sitt orderläge. Anbudspriserna har fallit ytterligare och sysselsättningen är väsentligt lägre.

– Det är en väntad försämring, säger Roger Knudsen, chef för konjunkturbarometern på Konjunkturinstitutet.

Enligt konjunkturbarometern för april har företagen inom byggindustrin för närvarande betydande finansierings- och kreditproblem.

Vart femte företag uppger att finansiella restriktioner är det främsta hindret för verksamheten och hälften av företagen har mycket svårare att finansiera verksamheten på grund av svårigheter att få lån.

Bilden känns igen. Redan i konjunkturbarometern för fjärde kvartalet 2008 framgick det att finansiella restriktioner var det främsta hindret för produktionen i en stor andel av byggföretagen.

Omkring 20 procent av byggföretagen angav finansiella begränsningar som det främsta hindret för produktionen. Inom tillverkningsindustrin var det bara ett par procent av företagen som gav samma besked.

Finansieringsproblemen i byggbranschen utgör en stor skillnad mot övriga industrier som också har ett tufft läge.

– Byggindustrin jobbar ofta med stora enskilda projekt som är extremt beroende av finansiering. När kreditmarknaden inte fungerar normalt påverkar det de delar av byggindustrin, främst de som bygger bostäder och kommersiella lokaler. Det handlar om stora summor och långa projekt där man inte riktigt ser hur marknaden ser ut när projektet är klart. Det ger en osäkerhet som är speciell för byggindustrin, säger Roger Knudsen.

Företagens förväntningar inför andra kvartalet 2009 är fortsatt pessimistiska. På ett års sikt tror dock fler företag på en ljusare tillvaro. I april tror 20 procent av byggföretagen på en förbättring av byggmarknaden jämfört med 4 procent i januari.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.