Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Bygget av Kästa skola är satt i rullning

Publicerad: 13 juni 2013, 13:49

Kästa förskola och skola är resultatet av ett nära samarbete mellan Huge Fastigheter och Huddinge kommuns Barn- och utbildningsförvaltning. Byggnaden certifieras både som passivhus och enligt det svenska systemet Miljöbyggnad.


I Flemingsberg i Huddinge kommun bygger det kommunala fastighetsbolaget Huge Fastigheter en ny skola. När den står färdig hösten 2015 ska Kästa förskola och skola rymma 100 förskolebarn och 400 barn i klass F-6.

– Vi har precis kommit igång med förberedande arbeten och har hunnit röja en del skog, berättar Johan Månsson, byggprojektledare på Huge Fastigheter.

Projektet genomförs som en totalentreprenad i samverkan med Peab som entreprenör. Utformningen av skolan är resultatet av ett samarbete mellan Huge Fastigheter och Barn- och utbildningsförvaltningen på Huddinge kommun.

– Projektet har genomsyrats av givande dialog och gott samarbete mellan samtliga parter. En fråga som vi på Huge alltid ställer oss i ett tidigt skede är hur vi som fastighetsägare kan minimera miljöpåverkan och energiförbrukning. För Kästa skola väljer vi passivhusteknik, säger Johan Månsson.

Huge Fastigheter har tidigare byggt förskolor med passivhusteknik men Kästa skola är första gången de tillämpar tekniken i ett större projekt. Utöver passivhuscertifieringen klassas skolan enligt det svenska systemet Miljöbyggnad. Målet är att nå Miljöbyggnad nivå silver.

– Jag tror att vi når målen men en kraven för passivhus och kraven för Miljöbyggnad rimmar inte alltid med varandra. Det svåra är att få ihop miljöbyggnads krav på dagsljusinsläpp med passivhusens krav på låg energianvändning, det är en ständig balansgång, säger Johan Månsson.

Byggnadens tak täcks av sedum och solceller för elproduktion. Solcellerna beräknas producera 18 750 kilowattimmar per år åt skolan vilket motsvarar 2,5 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Att lägga sedum på taket har flertalet fördelar. Bland annat fördröjs regnvatten på taket vilket ses som skonsamt för det kommunala dagvattennätet men sedum har även förmildrande effekt på luftföroreningar.

– Huddinges sjöar och vattendrag är idag överbelastade och i varje projekt som Huge Fastigheter bedriver är hanteringen av dagvatten en knäckfråga, säger Johan Månsson.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.