Stadsplanering
Byggfrågan som Halmstadsväljarna fick avgöra – inget hotell i parken
Publicerad: 12 september 2022, 10:35
Picassoparken i Halmstad i dag. Här skulle planerade hotellet, mer än dubbelt så högt som befintlig bebyggelse, ha placerats, men så blir det inte. Foto: Foto: Folkinitiativet ”Inget hotell på Österskans och i Picassoparken”
Det blir inget nytt storhotell i centrala Halmstad. I den lokala folkomröstning röstade 67 procent av kommuninvånarna och drygt 56 procent sa nej till hotellbygget.
I dag begravs med stor sannolikhet planerna på ett nytt hotell i Halmstad som skulle dominera stadsmiljön vid Picassoparken invid Nissans strand.
Den folkomröstning som efter fyra år av diskussioner avgjorde frågan slutade med ett mycket klart utslag, då nej sidan i går fick nära 10 000 fler röster än ja sidan. Dessutom var valdeltagande så högt att det inte råder något tvivel om resultatets legitimitet.
Alla folkomröstningar i Sverige är rådgivande. Men Halmstads starke man, kommunalrådet Jonas Bergman (M) har före valet slagit fast att resultatet i folkomröstningen kommer att vara styrande. Blir det nej där blir det inget hotell. Det är en uppfattning som han delar med hela fullmäktige.
Pia Arborelius, initiativtagare till kampanjgruppen ”Folkinitiativet – Inget hotell på Österskans och i Picassoparken”, menar att det vore politiskt självmord att inte följa folkviljan och folkomröstningens utslag.
Så här röstade Halmstad i folkomröstningen
Antal ja: 41,5 procent (25 892 röster)
Antal nej: 56,2 procent (35 075 röster)
Antal ogiltiga röster: 2,3 procent (1 464 röster)
Antal procent som röstat: 76 procent (62 431 röster)
Antal röstberättigade i Halmstads kommun: 82 059
– Och skulle de mot förmodan gå vidare med planerna blir det ändå stopp när det kommer till länsstyrelsen, så jag är inte orolig, vi har vunnit det här, säger Pia Arborelius.
Frågan är vad som händer nu. Platsen för det planerade är central mark i Halmstad som i dag inte utnyttjas.
– Vårt förslag är en riktig stadspark som binder ihop det gröna områden som redan finns, med små restauranger och kafér. En plats där människor kan må bra, säger Pia Arborelius.
Läs även: En vecka före folkomröstningen – länsstyrelsen sågar Halmstads nya landmärke en gång till
Hennes rekommendation till politikerna är att de den här gången gör om och gör rätt och involverar invånarna och det lokala näringslivet i processen.
– Vi är inte emot utveckling, men man måste vara varsam och vårda det som finns kvar av en fin gammal medeltida stadsbebyggelse.
Möjligen har turerna kring hotellbygget också påverkat hur Halmstadsborna röstat i kommunvalet. De två nybildade partierna Hjärta för Halmstad och Halmstads lokala parti tar sig båda in i kommunfullmäktige. De styrande allianspartierna, och framförallt Moderaterna, förlorar samtidigt sex mandat och får svårt att fortsätta regera i nuvarande konstellation.