Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Bygginvesteringar på tomgång

Publicerad: 10 februari 2012, 08:21

Avmattningen i den svenska ekonomin drar ner byggaktiviteten till ett tomgångsläge.


Byggindustrin har seglat fram stabilt i en orolig omvärld. Nu är det tomgångskörning som gäller. Det anser Sveriges Byggindustrier, BI, i sin senaste konjunkturprognos.

Efter ett starkt fjolår med en investeringstillväxt på 9 procent räknar BI med en svag nedgång i år, minus 1 procent, och en svag uppgång nästa 2013, plus 1 procent.

– Vår prognos förutsätter att skuldkrisens förlamning börjar lösas upp, att ekonomiskt tunga länder som USA och Kina tillsammans med industrialiserade länder i Asien och Latinamerika stöttar upp ekonomin och att situationen i länder som Spanien åtminstone stabiliseras, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

Det är framför allt bostadsbyggandet som påverkar rörelserna uppåt och neråt. Nyproduktionen av bostäder började försvagas under hösten. Under 2011 byggstartades 23 700 nya bostäder. Den nivån når landets bostadsbyggare inte upp till, vare sig under 2012 eller 2013, enligt BI.

BI räknar med att nybyggandet minskar med 11 procent i år för att sedan öka en aning under 2013.

– Det är ingen dramatisk förbättring, men det blir lite bättre, lite stabilare. Bostadspriserna stöttas av lägre räntor, igångsättningen på bostadssidan ökar en aning, de stora offentliga husbyggnadsprojekten, framför allt sjukhus, rullar på och på den privata sidan poppar projekt som legat i träda upp på banan igen. Det finns en hel del i pipeline, säger Johan Deremar.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.