Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Byggmästare utmanar storbolagen

Publicerad: 16 maj 2014, 06:33

Elva Stockholmsbyggmästare har framgångar med sitt nätverk och ser sig i dag som en fullvärdig konkurrent till storbolagen om större markanvisningar. Samarbetet kapar kostnaderna rejält för de enskilda företagen. Nu har nätverket en handfull stora projekt på gång.


I förra veckan bjöd de nätverkande Stockholmsbyggmästarna in press och ledande Stockholmspolitiker, kommunalråd och i nämnder, för att visa upp kvarteret Abisko i Norra Djurgårdsstaden. Som en fortsättning arbetar nätverket för närvarande på att kunna landa ytterligare fem projekt, flera av dessa är större än kvarteret Abisko.

– Vi hoppas åtminstone kunna ta hem ett eller ett par av dessa. Med den här modellen kan vi utan vidare ta projekt med tusen nya bostäder, säger Olof Ramberg för nätverkets räkning.

Nätverket sänker drastiskt kostnaderna för vart och ett av företagen när de nu vinnlägger sig att arbeta proaktivt med större markanvisningar.  Nu delar de på kostnader som normalt ligger på 500 000 kronor eller betydligt mer och kan göra avsevärt fler satsningar på att få de attraktiva byggrätterna.

Planeringen för nätverket att bygga kvarteret Abisko tillsammans inleddes för tio år sedan. Arkitekten Per Johansson fick uppdraget att komma med de övergripande idéerna för hur kvarteret skulle utformas.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.