Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Byggmästargruppen satsar i Irak

Publicerad: 25 september 2012, 08:09

Svenska byggbolag jobbar allt mindre i andra länder, men nu ger sig Byggmästargruppen entreprenad ut i världen. Företaget har sett ut tomter för två stadsdelar i irakiska Kurdistan. Inom ett år kan man vara igång med att bygga.


Den kurdiska delen av Irak får 17 procent av intäkterna från landets oljeintäkter och pengarna används till att bygga upp regionen. Höga hus och moderna centra växer fram. Området är lugnt och stabilt, säkerhetsläget är ett annat än i övriga Irak.

– Det finns pengar och ett enormt behov av byggande i den kurdiska självstyrande delen av Irak, säger Mehmet Apak, vice vd för Byggmästargruppen.

Han har varit på plats i Kurdistan och tagit fram en rapport till Byggmästargruppens styrelse.

– Vi vill ta dit svenskt ingenjörskap, miljötänkande och hållbarhet. Det är konkurrensmedel där. Det finns villor där för 700 000 dollar och det går att dra bort beslag eller handdukshållare, bara så där, säger han och drar i luften som om han tog bort något som bara var fäst i kartong.

Tanken är att Byggmästargruppen ska ha svensk projektledning och lokala byggnadsarbetare. Med löner på 20 US-dollar per dag för byggnadsarbetare går det inte att få ekonomi i att ta dit svenskar för yrkesarbete. Målsättningen är att utbilda byggnadsarbetarna antingen i Sverige eller där.

– I början ger det mer kostnader att utbilda dem här, men i längden blir det bättre i och med att de ser tankesättet vi har.  

Tomterna, som är på 90 000 respektive 190 000 kvadratmeter ligger i städerna Erbil och Sulaymaniyya.

Byggtekniskt behöver bostäderna klara att hålla värmen ute och i planlösningarna är sällskapsrummen större och det finns behov av två spisar eller andra lösningar för att kunna laga många maträtter samtidigt.  

Mehmet Apak framhåller också att utlandsprojekten kan vara en fördel vid rekrytering.

– Svenska byggföretag gjorde en gång i tiden rekryteringar till utlandstjänster som lockade, men det finns inte i dag. Vi vill erbjuda möjlighet för personal att åka utomlands och bygga på sin erfarenhet och se andra delar av världen.

Karin Thorsell - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.