Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Byggnads säger upp byggavtalet

Publicerad: 20 februari 2014, 13:56

Byggnads säger upp det treåriga Byggavtalet. Därmed är det avtalslöst från den 1 april.


Byggnads säger upp avtalet eftersom de inte kunnat enas med Sveriges Byggindustrier om ett huvudentreprenörsansvar.

Sveriges Byggindustrier vvd och förhandlingschef Mats Åkerlind säger till Byggindustrin att han är besviken och överraskad.

- Jag är till och med tveksam om de har rätt att säga upp avtalet så här. Bägge parter har undertecknat den gemensamma rapporten från programgruppen för ordning och reda i byggbranschen, säger han.

Mats Åkerlind understryker att den medlartillsatta gruppen, som lämnade den av bägge parter underskrivna rapporten för en knapp vecka sedan, löste frågan om huvudentreprenörsansvaret. Parterna förband sig att ändra kollektivavtalet så att ett huvudentreprenörsansvar med öppna entreprenadkedjor kan införas.

Gruppen, med tre jurister från vardera sidan under justitierådet Gudmund Toijers samtalsledning, hade även det av Byggnads yrkade solidaransvaret som utredningsuppgift. Men juristerna ansåg inte att det var möjligt. Det råder stora oklarheter i ett solidaransvar i förhållsnde till bland annat EU-juridiken, menade man.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.