Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Byggnads skrotar nämnd Mats Åkerlind beklagar

Publicerad: 28 juni 2013, 08:40

Byggnads säger upp överenskommelsen om en prestationslönenämnd. Nämnden skapades vid avtalsrörelsen 2012 för att undvika att förhandlingar strandas. Sveriges Byggindustriers vice vd och förhandlingschef, Mats Åkerlind, beklagar Byggnads beslut och det faktum att Byggnads inte har förslag på någon annan lösning.


I 2012 års avtalsrörelse föreslog medlarna att man skulle skapa en prestationslönenämnd. Nämnden fick i uppgift att fatta beslut i tvister som parterna inte kan lösa själva. När nämnden är oenig ska majoritetsbeslut gälla.

Under sin korta levnadstid har nämnden fattat beslut i ett 30-tal ärenden.

Men Byggnads uttryckte sitt missnöjde med nämnden redan i höstas. Nu skriver Byggnads i ett pressmeddelande att nämnden, som skapades för att minska antalet strandade lönetvister, fick motsatt effekt eftersom allt färre lönetvister löses genom sedvanliga förhandlingar.

Mats Åkerlind har en annan syn på saken.

– Vi har omkring 15 000 ackordsavstämningar per år. Omkring 30 av dem går till prestationslönenämnden för att vi ska kunna ha ordning och reda. Det är trist att Byggnads inte ställer upp på en fungerande modell, säger Mats Åkerlind.

Han påpekar att prestationslönenämnden skapades av parterna och genom medling som en följd av att vårt lönesystem inte längre fungerar.

– Nu vill Byggnads att vi återgår till den gamla förhandlingsordningen utan att ge något annat förslag till lösning på problemet. Ett problem är att det inte finns några pengar att förhandla om. Konkurrensen gör att företagen inte kan höja sina priser. Det är bara när produktiviteten ökar som det finns utrymme för höjd lön på arbetsplatsen, säger Mats Åkerlind.

Han ser nu framför sig att fler förhandlingar strandas framöver. Mats Åkerlind säger också att Byggnads beslut att säga upp avtalet om prestationslönenämnden kan försämra möjligheterna för Byggnads och Sveriges Byggindustrier att nå lösningar i andra arbetsgrupper där parterna samarbetar i dag.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.