Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Byggopusvinnare hittar nya utrymmen på parkeringar

Publicerad: 23 mars 2016, 06:00

Utnyttja parkeringsplatserna bättre. Då kan det totala utrymmet för bilparkering reduceras och ge plats för bostäder, cykelstråk och fler grönområden. Det är resultatet av Julia Johanssons examensarbete om stadsmiljöfrämjande parkering.


Ämnen i artikeln:

ByggOpusparkering

Julia Johansson har alltid haft stort intresse för natur och stadens utveckling. Hon har därför tagit sin masterexamen vid SLU Alnarp och läst fysisk planering och landskapsarkitektur. När det var dags att skriva sitt examensarbete på 30 hp, ville hon att det skulle vara kopplat till verkligheten, gärna med anknytning till parkering och Helsingborg stad. Resultatet blev examensarbetet ”Stadsmiljöfrämjande parkering, mindre ytor för parkering genom ökat samutnyttjande”.

–  Det var slitigt att skriva examensarbetet, eftersom jag gjorde det ensam. Det var också svårt att få en korrekt överblick över parkeringsförhållandena. Jag analyserade och kartlade parkeringsutbudet i Helsingborgs centrala stadsdel Söder, fick information från fastighetsägare och parkeringsbolag och kollade vad som skrivits i ämnet, berättar Julia Johansson.

Stadsdelen Söder i Helsingborg har ett stort antal boendeparkeringar samt runt 1 000 besöksplatser, som i de flesta fall utnyttjas dagtid. Det betyder att dessa platser står tomma kvällar och nätter och därmed inte nyttjas särskilt effektivt. Platserna utnyttjas olika över dygnet. Handeln och kontor behöver platser dagtid, sedan är det tomt.

– I examensarbetet pekar jag på att det finns potential att samutnyttja parkeringsplatserna. Fler kan nyttja dem men det finns juridiska och praktiska hinder, säger Julia Johansson.

Det går inte att ignorera parkeringsfrågan och mena att den enda lösningen är att minska antalet parkeringsplatser. Det går att arbeta med frågan på ett konstruktivt sätt och från flera håll, skriver hon i examensarbetet.

Hur samutnyttjandet ska gå till rent praktiskt är en knäckfråga, som Julia Johansson inte går närmare in på. Examensarbetet kan dock ses som ett debattinlägg i konflikten mellan de ytor bilismen behöver och andra intressen som fler grönområden, miljön och förtätning av staden.

Hennes examensarbete vann tidningen Byggindustrins tävling om bästa examensarbete Byggopus.

– Det viktigaste med mitt examensarbete har varit att väcka tankar och diskussion kring hur framtidens städer ska se ut och fungera och hur mycket plats infrastruktur och särskilt parkering faktiskt tar, säger hon.

Juryn hade samma åsikt. När Juryns ordförande Ruben Aronsson, vd för SBUF, delade ut priset poängterade han att juryn valt att tänka utanför boxen genom att ge priset till en landskapsarkitekt och inte till ett klassiskt ingenjörsarbete.

Byggopus i korthet

Byggopus är tidningen Byggindustrins tävling för bästa examensarbete.

Läs mer: Byggopus 2015.

Tävlingen är öppen för alla som studerar till civilingenjör, arkitekt eller högskoleingenjör vid något av byggprogrammen.

Margareta Redlund Laninge

Ämnen i artikeln:

ByggOpusparkering

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News