Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Byggvesta lägger stor andel av inköpen i utlandet

Publicerad: 1 oktober 2012, 14:17

Utlandsinköp är ingen exklusiv spelplan för storbolagen. Mellanstora Byggvesta som bygger och förvaltar hyresbostäder i egen regi anser att bolagets höga andel internationella inköp är en viktig förutsättning för dagens höga nyproduktionstakt av energisnåla hyresrätter.


– Det varierar, men 25 till 70 procent av våra inköpsvolymer hämtar vi från utlandet i nära partneringsamarbete med våra totalentreprenörer. Internationella inköp är inget självändamål, vi ser det i dag som ett viktigt medel för att uppnå ökad konkurrens i alla led, säger Lars Gärde på Byggvesta.

Byggvesta startade i början av 1950-talet i Linköping. År 2006 bestämde man sig för att renodla verksamheten. Från och med nu var kärnverksamheten att utveckla och bygga hyresrätter för egen förvaltning.

– Vi satte oss ner tillsammans med vår totalentreprenör och analyserade situationen. Går det att bygga nya hyresrätter med rimliga hyror utan subventioner? Svaret var: Ja, det är egentligen inga problem. Pillar man i strukturen för byggkostnader så ser man att ungefär 75 procent av kostnaderna är direkt kopplade till entreprenader och 25 procent till rena materialkostnader. Vi måste alltså fokusera på de större underentreprenaderna, säger Lars Gärde.

Tricket för att få ner de svenska entreprenadkostnaderna var att i nära samarbete med utsedd totalentreprenör (ofta en medelstor byggare, exempelvis Hökerums bygg, HMB eller nu senast Byggmästargruppen) köpa prefabricerade betongstommar från marknader på andra sidan Östersjön. Den prefabricerade betongstommen som ofta svarar för 25–30 procent av totalentreprenadkostnaderna, exklusive byggherrekostnader, är för Byggvesta det enskilt viktigaste inköpsområdet, med prisskillnader gentemot svenska leverantörer på uppemot 20–30 procent.

– I vår nuvarande konkurrensutsättning mellan svenska och internationella leverantörer ingår även underentreprenader rör, el, ventilation, puts, ställning, plattsättning, parkettläggning, måleri och grundläggning, vilka tillsammans svarar för ytterligare uppemot 40 procent, säger Lars Gärde.

Byggvesta har i dag ett bestånd på ungefär 1 300 hyreslägenheter och nyproduktionen rullar på. Tre Stockholmsprojekt – i Annedal, i Barkarby och i Bagarmossen – står i pipeline för byggstart under de närmaste månaderna. Det handlar sammantaget om ungefär 320 hyreslägenheter.

– Vi strävar efter en jämn nyproduktion på ungefär400–600 hyreslägenheter om året. Jämfört med storbolagen så är vi en liten aktör. Men som renodlad projektutvecklare på hyresrättssidan tillhör vi de större, säger Lars Gärde.

Ett av de viktigaste verktygen för att klara av att överhuvudtaget räkna hem kalkylerna för nyproduktion av hyresrätter (vilket av många anses vara mer eller mindre omöjligt) har varit utlandsinköp.

– Vi jobbar i team, tätt ihop med vår totalentreprenör, och vi jobbar på likartat sätt med de utländska leverantörer som anlitas. För att hantera kostnaderna räcker det inte bara med att leta efter billigaste leverantören. Samverkan är A och O och det gäller inte minst arkitekten. Vi har jobbat mycket med två svenska arkitekter som tidigare var på White. Det gäller att rita för en attraktiv, rationell och billig produktion. Våra arkitekter lär sig under resans gång. De har ofta ingående kunskap om de dimensioner och kvaliteter som är aktuella för de olika fabrikerna och kan sedan optimera materialslag. Vi använder exempelvis gråväggar av kostnadsskäl och ser till att dimensioneringen passar transportvalet, säger Lars Gärde.

Utlandsinköpen handlar mycket om att undvika svenska prissvängningar och flaskhalsar. Just nu har Byggvesta relationer och samarbete med sex, sju fabriker i Baltikum, Polen och Tyskland.

– Ju mer vi kan bredda fabriksbasen desto bättre är det. Det är alltid någon som har kapacitet och det är bra läge nu på grund av den låga efterfrågan i de baltiska hemmamarknaderna. Den viktigaste pusselbiten är stommar som svarar för ungefär en fjärdedel av byggkostnaden och med dagens eurokurs kan vi kapa 20–30 procent av kostnaderna bara på baltiska stom­inköp. Men att köpa utomlands är inget självändamål. De svenska priserna för fönster, kök och parkett har legat rätt stabilt. Däremot tycker vi att de svenska priserna för exempelvis stommar och puts ligger på tok för högt, säger Lars Gärde.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.