söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Cykelprofil blir ny vd på Samhällsbyggarna: ”Vi ska sticka ut hakan lite mer”

Publicerad: 19 maj 2020, 12:38

Lars Strömgren är ny vd på föreningen Samhällsbyggarna. Foto: Cykelfrämjandet

Det har inte varit helt lätt för Samhällsbyggarna att hitta en ny vd efter Sara Haasmark. Men nu är rekryteringen klar. Den 1 augusti tillträder Lars Strömgren, tidigare ordförande för Cykelfrämjandet.

Ämnen i artikeln:

Samhällsbyggarnastadsutveckling

AJ


Det är en breddning och ett steg vidare i karriären som känns naturligt att ta. Så svarar Lars Strömgren på sportfrågan om hur det känns att ha fått tjänsten som vd på föreningen Samhällsbyggarna när Byggindustrin får en intervju på telefon.

– Jag tror att Samhällsbyggarna kan ha nytta av mina erfarenheter från civilsamhället och från mitt tidigare arbete inom trafikplanering, säger han.

Lars Strömgren är ett välkänt namn inom cykelkretsar, inte minst i Stockholm där han varit en flitig debattör och gjort sig ett namn som engagerad opinionsbildare för utbyggda cykelbanor och en trafikplanering som bygger mindre på bil och mer på hållbara alternativ. Innan han axlade rollen som ordförande för Cykelfrämjandet 2014 var han trafikplanerare på konsultbolaget Ramboll. 

– När jag såg annonsen kände jag direkt att det här är ett drömjobb, att få jobba med en medlemsförening och skapa mervärde genom att satsa på utbildningar och kommunikativt arbete, säger Lars Strömgren.

Läs även: Hållbart samhällsbyggande förutsätter ett proaktivt ledarskap 

Samhällsbyggarnas syfte är att bidrar med den senaste kunskapen som påverkar framtidens samhällsutveckling. Den branschöverskridande och ideella föreningen har i dag 3 600 medlemmar. Föreningen bildades 2013 efter en sammanslagning av Aspect, en svensk förening för lantmätare och fastighetsvärderare, och Svenska Väg- och vattenbyggares riksförbund (SVR).

Dag Björklund, föreningen ordförande har beskrivit uppdraget så här:

”Vi vill vara en plattform som hjälper alla professionella att utveckla sig inom sina respektive områden, och samtidigt utgöra ett kitt mellan de olika professionerna.”

Lars Strömgren säger att hans mål är att göra samhällsbyggarna till något branschfolket inte vill vara utan. 

– Vi ska bli den här festen som ingen vill missa för att alla som är där är så bra och intressanta, säger han. 

Läs även: Detta bör du som samhällsbyggare kunna om barnkonventionen

Han tror att rådande coronatider talar för ett ökat intresse för samhällsbyggnadsfrågorna som helhet.

– Saker man tar för givet sätts på grov. Pandemin utmanar synen på tid och rum och ger en försmak på en typ av utveckling som kanske ändå kommer att ske i spåren av digitaliseringen, med handelns utmaningar och ökade krav på hållbarhet. Samhällsbyggarna har en viktig roll att spela när det gäller att bygga just det nya samhället, säger Lars Strömgren. 

Läs även: Hon är Årets Samhällsbyggare 

Officiellt börjar hans nya uppdrag den 1 augusti i år. I samma veva ser Cykelfrämjandet över sin organisation. 

Kan det bli aktuellt att göra om något jämfört med hur Samhällsbyggarna arbetar i dag?

– Många hävdar att medlemsföreningen som form är något förlegat. Men där tror jag att man tar fel. Jag ser stora möjligheter med att jobba i relation med medlemmarna och tillsammans med dem skapa mervärde. Inom de kommande månaderna kommer jag att se över hela Samhällsbyggarnas kommunikationsarbete för att komma fram till hur vi kan bli tydligare med vårt budskap, säger Lars Strömgren.

Utöver arbetet med utbildningar och kompetenshöjning vill Lars Strömgren att Samhällsbyggarna ska fokusera på att höja rösten.  

– Vi ska sticka ut hakan lite mer och verkligen driva de viktiga frågor som våra medlemmar och andra i branschen tycker är nödvändiga för att vi ska kunna få ett mer hållbart och bra samhälle, säger han.

Kommer du att försöka göra Samhällsbyggarna till en cykelorganisation?

– Nej, jag ska ha ett helhetsperspektiv. Men samhällsbyggarna kommer säkert att kunna ha nytta av min erfarenhet av att han drivit frågor gentemot politiken på det sätt jag gjort inom Cykelfrämjandet. Och jag kommer säkert att cykla till mötena. 

Mer om Lars Strömgren

• Han erfarenhet av arbete inom samhällsplanering, management consulting, ekonomi och PR. Han har bland annat jobbat på United Minds och på Ramboll i Stockholm. 

• 2015 fick han Samhällsbyggarnas Clarence Morberg-pris som ges till unga förebilder i branschen. ”De 20 000 som drygade ut min dåvarande budget ska jag nu betala tillbaka genom att erbjud mina tjänster”, säger han till Byggindustrin.

• 2016 utsågs han till Årets kommunikatör av Sveriges kommunikatörer.

• Han tillträder som vd på Samhällsbyggarna 1 augusti 2020 och efterträder Sara Haasmark som är ny hållbarhetschef på Ica Fastigheter.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev