Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Dags att integrera campus i städerna

Publicerad: 12 december 2008, 09:30

Vad är det för campus vi vill ha i framtiden? Det danska arkitektkontoret Juul/Frost Arkitekter har genomfört en internationell undersökning ”Fremtidens Campousområde – fra den akademiske landsby til urban universitethub”.


Undersökningen är framtagen för Universitets- og Bygningsstyrelsen i Danmark och är tänkt att inspirera arbetet med att vidareutveckla och framtidssäkra campusområden.

Helle Juul, filosofie doktor och arkitekt MAA, har stått i spetsen för undersökningen och framhäver att mötesplatsen betydelse för campusområden går hand i hand med städernas generella utveckling.
- Behovet av mötesplatser på campusområden understöds av senare tids stadsforskning som poängterar att framtidens städer kommer att bli en kombination av upplevelse- och kunskapsstäder, säger hon.

En av de starkaste tendenserna inom campusutveckling är behovet av mötesplatser på, vid och utanför själva campusområdet. Modernt lärande äger inte längre rum uteslutande i undervisningslokaler, primärt lämpade för envägskommunikation. Lärande föregår principiellt överallt – på mer eller mindre formella/informella mötesplatser. Mötesplatserna utgör ramarna för möten mellan de studerande, lärarna och stadens invånare.

”Fremtidens Campusområder” avslutas med en rapport som analyserar tendenserna inom campusplanering och innehåller en toolbox som är ett planeringsredskap för campusutveckling. Rapporten framhäver att interdisciplin, nya vetenskapliga hybrider, liv/kvaliteter utanför den schemalagda undervisningstiden och universitetets interaktion med staden kommer att få ökad betydelse för framtidens campusmiljöer. Rapporten är en del av ett större arbete inom Universitets- og Bygningsstyrelsen, Projekt Campus.

Fakta/Campus
Rapporten ”Fremtidens Campusområder – fra den akademiske landsby til urban universitetshub” innehåller jämförande analyser av MIT (Massachussetts Institute of Technology), ETH (Die Eidgenössische Technische Hochschule ¨Zürich) och Lancaster University, Syddansk Universitet, Nörre Campus, Köpenhamns Universitet samt Universitetsparken vid Aarhus Universitet.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.