fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Dansk byrå ritar nya biblioteket i Göteborg – se vinnarbilderna

Publicerad: 2 juni 2021, 12:15

Danska arkitektbolaget Cobe tar hem uppdraget att rita Göteborgs nya universitetsbibliotek. Foto: Cobe

Danskarna kammade hem den prestigefyllda tävlingen om ett nytt bibliotek för Göteborgs universitet och bygger bland annat Sveriges första automatiserade system för höglagring av böcker. Här kommer de första skissbilderna. 

Ämnen i artikeln:

Akademiska HusSveriges ArkitekterGöteborgs stadstadsutveckling

Intresset för att gestalta det nya biblioteket var mycket stort och nu har juryn valt ut en vinnare av totalt sju tävlingsförslag som ställts ut på universitetsbiblioteket, nämligen det danska arkitekturkontoret Cobe med sitt förslag Kunskapens Fyr. 

Foto: Cobe

– Förslaget är det mest utvecklingsbara och präglas av en egen identitet, samtidigt som det svarar mot Göteborgs universitets lokalbehov. Cobe är en mycket värdig vinnare, kommenterar Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus och juryns ordförande.

Läs även: 

Tävlingen har väckt stort internationellt intresse och totalt 59 arkitektkontor anmälde sitt deltagande, enligt juryn som består av representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Sveriges Arkitekter.

Läs även: 

Interiör från Göteborgs nya universitetsbibliotek. Foto: Cobe

Tre bibliotek – inom humaniora, konst och musik – kommer att samlas under samma tak i hjärtat av Näckrosen-området, inklusive arkiv och enhet för digitala tjänster.

– Ett nytt bibliotek har möjlighet att bli en stark symbol för kunskapsstaden Göteborg. Med en arkitektonisk gestaltning som förvaltar den här platsens unika kvaliteter och värde blir det en länk mellan historia och framtid, kommenterar Birgitta Lööf, processledare vid stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Biblioteket får också Sveriges första automatiserade system för höglagring av böcker. 

Automatisk höglagring av böcker i Göteborgs nya universitetsbibliotekt. Foto: Cobe

Detaljplanen granskas under andra kvartalet 2022 och antas vid årsskiftet 2022–2023. Bygget väntas starta 2025 och vara färdigställd 2028.

Andra förslagen i tävlingen: 

Bild 1/5  Utforskaren

Teresa Ahola

Mer om Näckrosen-projektet

• Nya Humanisten blev klar i december 2019 och samlar de humanistiska fakulteterna under samma tak. 

• En ny byggnad för konstnärliga fakulteten med en integrerad uppgång från Västlänkens station på Korsvägen pågår parallellt med planeringen av ett nytt och mer funktionellt universitetsbibliotek. 

• Akademiska Hus påbörjar inom kort ombyggnationen av en del av gamla Humanisten, den så kallade Språkskrapan, till studentbostäder. 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev