lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

De kan vinna pris för bästa planen

Publicerad: 22 januari 2019, 13:31

Den fördjupade översiktsplanen för Munksjöstaden, Jönköping, är en av fyra nominerade till Planpriset. Foto: Jönköpings kommun

Projekt i Göteborg, Jönköping, Linköping och Malmö tävlar om att bli bäst i Sverige på samhällsplanering.

Ämnen i artikeln:

planprisetSveriges Arkitekterstadsutveckling


Planpriset är Sveriges Arkitekters pris för bästa samhällsplanering. Vem som vinner avslöjas på Arkitekturgalan den 19 mars.

– Sveriges Arkitekter delar ut Planpriset för att sprida kommunernas goda exempel när de gör stadsbyggnadsteorierna till praktisk verklighet. Priset ska också stimulera dem att testa nya modeller som underlättar övergången till framtidens hållbara samhälle, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Ett av de nominerade projekten är planprogrammet för Selma Lagerlöfs torg och Litteraturgatan i Göteborg. Med hjälp av medborgardialog, nybyggnad och upprustade parker och har de torg vänt en socialt negativ utveckling i miljonprogramsområdet Backa. En ny lokal mötesplats har spelat en central roll för ett välfungerande samarbete kring omvandlingen, skriver Sveriges Arkitekter i en motivering.

Även den fördjupade översiktsplanen för Munksjöstaden, Jönköping nomineras. Planen ger enligt juryn mål för arkitektur och hållbarhet när Munksjö fabriksområde byggs om till stadsdel. Bakgrunden är att en ny station för snabbtåg öppnar möjligheten att expandera staden runt Munksjön.

Detaljplan för Sege park i Malmö tävlar också om priset. Sege park ska bli ett föredöme för ett hållbart stadsbyggande som grundas i lokal delningsekonomi och socialt ansvarstagande. Området ska både visa hur stadsboende kan bidra till att minska klimatutsläpp och hur bostäder med lägre boendekostnader kan skapas, beskriver juryn.

Arkitekturprogrammet för Linköpings innerstad nomineras också. Programmet ger ett konkret verktyg för att sprida innerstadens värden till de nya stadsdelar som växer fram när Linköping expanderar. Juryn betonar det pedagogiska anslaget, som gör programmet lätt att ta till sig. Det består av nio principer som ska göra stadens arkitektur berörande, robust och användbar.

– Årets nominerade har ett stort hållbarhetsfokus. De visar hur social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet hör ihop och hur de kan uppnå större effekt när de samverkar. God samordning och samverkan mellan aktörerna gör också att man kan nå betydligt längre, säger Birgitta Lööf, arkitekt SAR/MSA och juryns ordförande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev