Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Det är dags att inse att ni är samhällsbyggare

Publicerad: 18 december 2012, 10:29

Byggsektorn behöver nya strategier och affärsmodeller. Framför allt måste alla inblandade aktörer inse att de är samhällsbyggare – i ordets bokstavliga bemärkelse. Det anser Carl Mossfeldt från Tällberg foundation.


Carl Mossfeldt, senior advisor på Tällberg foundation, var moderator på Strategidagen i Göteborg, i regi av CMB  – Centrum för management i byggbranschen, och Byggherrarna, häromveckan.

Han menar att samhällsbyggarsektorn står inför ett paradigmskifte och framför allt  att aktörerna själva måste börja agera på radikalt nya sätt.

– Jag tror att det allra viktigaste är att alla inblandade förändrar sin självbild, att de börjar titta på sig själva som samhällsbyggare på allvar. De kommersiella aktörerna; konsulter och byggare, fungerar utifrån ett ”ring-så-spelar-vi-koncept”. De nappar på uppdrag och vill inte ta ansvar för problemformuleringarna, säger Carl Mossfeldt

– Och politikerna? De värnar sitt uppdrag, de säger ”jag är demokratiskt tillsatt” och fäster sin identitet kring detta. Men makten har skiftat. Det är inte längre den politiska sektorn som sitter inne med alla lösningar, säger Carl Mossfeldt.

Han skulle gärna se att stora privata aktörer, som NCC och Skanska, vågar ta täten; berättar vad de har för visioner, vad de vill bygga och hur de tycker att samhället ska se ut. Om både den offentliga sektorn och de stora privata aktörerna backar händer inget, menar han.

– Jag brinner för klimatfrågan, men alla sitter fast i sina gamla roller och det som händer i dag är inte tillräckligt. Vi har lyckats definiera klimat- och hållbarhetskrisen, men är inte ens i närheten av att nå målen. Att i det läget börja prata om att vi ”går i rätt riktning” är som när Chamberlain återkom till Storbritannien efter sitt möte med Hitler 1938 och pratade om ”peace in our time”.

Carl Mossfeldt anser att det behövs helt nya affärsmodeller inom samhällsbyggarsektorn.

– Hur vi bygger våra städer påverkar människors möjlighet att växa. Infrastrukturfrågorna är djupt sammankopplade med de sociala frågorna. Det är krass ekonomi. Det är bara att titta på kostnaderna för de sociala misslyckanden vi lever med i dag. Affärsmodeller som inte integrerar infrastrukturen med den sociala dimensionen kommer inte att fungera, säger Carl Mossfeldt.

Receptet enligt Carl Mossfeldt är att ta ett bredare grepp och kika på områdenas samlade befintliga problem, deras behov av infrastruktur och göra en seriös kalkyl över sociala kostnader. Han vill se rejäla investeringar i bostadsfastigheterna parade med omdaning av yttre miljöer, samlingslokaler, spårvagnar, dagis och så vidare.

– Här finns potential för en social och energimässig besparing som bör kunna komma in i kalkylen. Det vore väl fan om vi inte kunde greja det.

Det behövs vassa koordineringsverktyg, menar han, gärna privata.

– Många pusselbitar finns redan i liten skala, exempelvis hos en del kommunala bostadsbolag som MKB, Allingsåshem, Framtiden i Fisksätra. Det som saknas är någon som sätter ihop det till ett stort pussel. Vi behöver en Steve Jobs; någon som inte nödvändigtvis är en stor innovatör, men som kan sätta ihop hårdvaror med mjukvaror på ett innovativt och kreativt sätt. Det är det samhällsbyggarsektorn behöver – en systementreprenör.

Carl Mossfeldt lyfter fram riskkapitalbranschen som en sektor där man skapat extrem lönsamhet genom att skapa nya samverkansmodeller och där man från grunden strukturerat hela paketet från insikt till juridiska analyser, fusionsarbete och struktur.

– Tyvärr verkar in  te den initiala insikten finnas inom samhällsbyggarsektorn. Här finns en potential för en ny typ av aktör. Men vem ska äga och driva och hur får man ihop en vettig affärsmodell? Det gäller att knyta ihop socialkontor, energibolag, staten och privata aktörer.

Det intressanta för byggindustrin är att hitta beställare där man tillsammans kan generera stora värden. Titta på Apple; det handlar om flexibilitet. De har extrem kontroll över infrastrukturen för själva designen. Däremot är inkromet med mjukvaror och appar inte Apples överhuvudtaget. Det vill säga; full kontroll plus full flexibilitet. Den röda tråden i ett livscykelperspektiv och inom samhällsbyggarsektorn är flexibilitet och följsamhet, säger Carl Mossfeldt.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.