Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Detaljplaner finns - men det byggs inte

Publicerad: 13 december 2013, 10:20

Det finns detaljplaner för över 47 000 nya bostäder i kommunerna i Stockholms län. Det framgår av en färsk rapport från länsstyrelsen i Stockholm.


Av rapporten Kommunens planeringsmässiga förutsättningar att bygga bostäder som överlämnades till regeringen på torsdagen den 12 december framgår att det finns 47 000 färdiga detaljplaner för bostadsbyggande i Stockholms län.

Det finns alltså förutsättningar för att börja bygga.

– Vi ser en växande beredskap hos kommunerna för ett ökat bostadsbyggande, men det är mycket som ska stämma innan spaden kan sättas i marken, säger Elin Blume på Länsstyrelsens enhet för samhällsplanering i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Stockholm har, på regeringens uppdrag, sammanställt kommunernas planeringsmässiga förutsättningar att förverkliga det antal bostäder som behövs i Stockholmsregionen. Utgångspunkten har varit att det behövs 16 000 inflyttningsklara bostäder per år.

– För att bostadsbyggandet ska kunna nå de uppsatta målen lyfter kommunerna fram ett antal faktorer som behöver åtgärdas. Det handlar till exempel om höjd kapacitet i kollektivtrafiken, enhetliga regler för bullerfrågor, brist på planhandläggare och snabbare handläggning hos bland annat Länsstyrelsen, säger Elin Blume.

Många av de bostadsprojekt som finns i kommunernas detaljplaner är planerade att byggas ut i etapper under ett antal år framöver. Drygt 8 000 av dessa kan sägas vara outnyttjade byggrätter.

Enligt länsstyrelsen är den vanligaste förklaringen till varför färdiga detaljplaner inte bebyggs att byggherrarna väljer att senarelägga projekt av marknadsskäl.

Flera kommuner påpekar att byggstarten ofta tar mycket längre tid än vad de räknat med i sina prognoser. I större utvecklingsområden där det tar lång tid innan alla etapper är färdigbyggda påverkas även kommunens planering av offentliga verksamheter men även boendemiljön för de som flyttar in i den första etappen.

Andra orsaker till att byggandet inte kommer igång är enligt många kommuner är att byggherrarna har höga avkastningskrav och att samma avkastningskrav gäller i hela länet.

En annan faktor som lyfts fram i rapporten är att betalningsviljan hos dem som behöver en bostad är för låg i förhållande till det utbud som finns. Det gör att det på vissa platser inte finns tillräckligt många köpare för att det planerade byggandet ska komma igång. Att en stor del av det som byggs riktar sig till samma målgrupp hämmar också byggandet. Ett breddat produktutbud skulle troligen kunna medföra att takten i byggandet ökar, skriver Länsstyrelsen i rapporten.

Länsstyrelsen konstaterar också att kommunerna, utöver planläggning, kan jobba för ett ökat bostadsbyggande, bland annat genom sitt markägande, sin marktilldelning och sina allmännyttiga bostadsföretag.

I tidningen Byggindustrin 41/2013 lyfte strategi- och marknadsföringsföretaget Kundskaparna fram flera av de synpunkter kring bostadsbyggandet i länet som länsstyrelsens rapport nu tar upp. Bland annat att bostadsutvecklarna har inte rätt produkt och att de måste lära känna sina målgrupper bättre. De anser också att kommunerna måste ta ett mer aktivt grepp om bostadsplaneringen och vilka grupper man vill locka till sin kommun om det planerade bostadsbyggandet ska bli verklighet.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.