Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Digitala detaljplaner för smartare byggande

Publicerad: 31 januari 2017, 13:11

Boverket får i uppdrag att utreda hur digitala detaljplaner ska utformas och föreslå hur en reglering kring detta kan se ut. Utgångspunkten är att digitala detaljplaner kan ge ett smartare samhällsbyggande.


Digitala detaljplaner kan användas till andra funktioner inom samhällsbyggandet. Exempelvis kan informationen i detaljplanen enkelt återanvändas för bland annat digital kartproduktion, fastighetsbildning, statistiska analyser och ansökningar om bygglov. Med digitala detaljplaner kan exempelvis arkitekten få fram exakta mått från detaljplanen inför en bygglovsansökan. På liknande sätt förenklas lant­mätarens jobb när nya fastighetsgränser ska sättas ut. Det underlättar också kommunikationen mellan berörda myndigheter.

– Att den geografiska informationen är utbytbar mellan aktörerna i plan- och byggprocessen är A och O för en effektiv process. I dag tappar vi delar av den geografiska informationen under planprocessen och den färdiga detaljplanen har ungefär samma funktionalitet som när planerarna gjorde detaljplaner på papper. Med digitala detaljplaner lägger vi grunden för smartare och betydligt snabbare arbetssätt och nya spännande e-tjänster, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Digitala detaljplaner har funnits länge, men det har i praktiken inte funnits någon gemensam standard för hur detaljplanen ska utformas. Det är hur en reglering kring detta skulle kunna se ut som Boverket nu får i uppdrag att utreda i syfte att skapa ett enhetligt arbetssätt bland landets kommuner. I brist på nationella regler har kommunerna strukturerat informationen i detaljplanen på olika sätt, vilket försvårat möjligheten att återanvända informationen för andra ändamål.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2017.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.