Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Dubbelt så dyrt med bostadsplaner i Göteborg

Publicerad: 21 juni 2017, 09:08

Det är dubbelt så dyrt att få fram en detaljplan i Göteborg jämfört med i Stockholm och Göteborg. Det visar rapporten Processen – om varför det är så krångligt att bygga i Göteborg och vad vi kan göra åt det, som WSP har genomfört åt Västsvenska Handelskammaren.

Ämnen i artikeln:

stadsutvecklingbostadsutvecklingdetaljplanerMalmöGöteborgStockholm

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


­Västsvenska Handelskammaren har låtit undersöka hur mycket det kostar att få fram en bostad i detaljplan i Göteborg jämfört med i Stockholm och i Malmö.

Och skillnaderna är stora. I Göteborg kostar varje bostad i detaljplan 28 000 kronor. Detta kan jämföras med 17 000 kronor i Stockholm och 15 000 kronor i Malmö. Det finns alltså stora skillnader i stadsbyggnadskontorens effektivitet i tre storstäderna.

– Det är förstås oacceptabelt och ett hinder för tillväxt. Behoven av både bostäder och kontor är jättestora och investeringsviljan är hög. Det gäller att ta till vara den, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren i ett pressmeddelande.

Mer komplexa planer

En anledning till att Göteborg skiljer ut sig kan enligt undersökningen vara att planerna i Göteborg är mer komplexa än i de andra två städerna. Till exempel är andelen detaljplaner som genomförts med utökat planförfarande var drygt 30 procent i Malmö mot omkring 60 procent i Göteborg och Stockholm bara 6 procent.

En annan invändning skulle kunna vara att detaljplanerna görs mer noggrant i Göteborg i syfte att undvika överklaganden. Men under perioden 2013–2016 är även antalet överklaganden högst i Göteborg.  43 procent av detaljplanerna överklagades i Göteborg, 39 procent i Stockholm och enbart 14 procent i Malmö.

Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor och bostadspolitisk talesperson på Västsvenska Handelskammaren, ser en rad möjliga åtgärder för en snabbare och mer effektiv planprocess i Göteborg.
De tre huvudsakliga är:

■ Tidsatta mål och verklig samverkan mellan förvaltningarna och mellan staden och byggaktörerna.
■ Minskad detaljstyrning för att frigöra resurser till översiktsplanering och samordning mellan myndigheter.
■ Inför allmän initiativrätt och låt byggaktörerna själva rita detaljplaner som sedan behandlas av byggnadsnämnden.

– Då sätter det offentliga mer ramarna för byggandet och lämnar själva utformningen till aktörerna, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Decennier av för låg byggtakt

I Göteborg har det byggts för lite i flera decennier konstaterar rapporten. Nu planeras 7 000 extra bostäder utöver ordinarie produktion i Göteborg fram till 2021. Det kräver att takten i planarbetet ökar.
 – BoStad2021 är ett viktigt projekt, både för att det innehåller många bostäder men också för att det pekar på ett för Göteborg nytt sätt att jobba, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Hon menar att det är viktigt att hålla i projektet och dra lärdomar av det.

– En sak vi redan ser behovet av är bättre och tidigare samarbete med Länsstyrelsen och Trafikverket för att undvika förseningar och avbrutna plane, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Takten i planarbetet måste alltså öka för att stämma överens med behoven hos medborgarna och näringslivet.
 –Vi har minst antal lediga kontor i hela Norden, om vi jämför de större städerna. Det viktigaste framåt är att ha tydliga och tidsatta mål för byggandet, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Läs hela rapporthttps://www.vastsvenskahandelskammaren.se/globalassets/formular/stadsutveckling/rapporter/processen-2017.pdf

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev