Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Enklare hantering av byggpallar

Publicerad: 23 mars 2010, 08:12

Nästan var tredje byggpall som finns i omlopp i den svenska byggbranschen kommer från retursystemet Byggpall. Nu sätts ett enhetligt återköpspris för byggpallarna. Retursystemet spar både pengar och ger en enklare hantering.


Retursystemet Byggpall startade som ett utvecklingsprojekt 2006 finansierat av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF). Systemet blev så intressant att det sattes i kommersiell drift. I dag har retursystemet 800 000 byggpallar i omlopp. Målet är en miljon pallar i år.

– Det här är ett eget system framtaget av byggbranschen och anpassat för byggbranschen, säger Kent Eriksson, tidigare inköpschef på NCC tills han för ett par år sedan gick i pension. I dag sitter han som ordförande i referensgruppen som är huvudman för Retursystem Byggpall. Referensgruppen består av branschorganisationer från respektive led.

Byggpallarna är från början begagnade EUR-pallar, tydligt märkta för att kunna identifieras. Företaget Norrlandspall kontrollerar och godkänner kvalitén på pallarna. Dessutom levererar företaget pallarna, och hämtar dem från slutanvändaren. Tanken är att det ska bli billigare och enklare att administrera för kunden, samt miljövänligare.

Bland de kunder som är med i dag finns de stora riksbyggarna NCC, Peab och JM som är viktiga kravställare på systemets användning och utveckling. Andra stora kunder är bygg- och järnhandlare, som Beijers, Interpares, Byggtrygg/XL-Bygg och K-Rauta.

– Det finns en stark förankring i branschens alla led, och det kommer kontinuerligt nya kunder. Vad vi finner mycket glädjande är att ingen hittills hoppat av sedan starten 2006, säger Kent Eriksson.

Vad är nytt just nu?

– Från och med 1 april inför ett enhetligt återköpspris. 70 kronor debiteras vid köp och vid leverans till kund. Nytt är att det blir 40 kronor tillbaka rakt av, ingen nedklassning med prisreducering som påföljd för trasiga eller skadade pallar, vilket man traditionellt har. Det gör det enklare, och billigare för alla.

Vilka är fördelarna med retursystemet Byggpall?

– Vi ser tre kärnvärden: Ekonomi – det blir en lägre totalkostnad. Enkelhet – företag slipper saldon; om de i framtiden endast har byggpallen att hantera vet de vad kostnaden blir. Dessutom behöver de inte som i många andra system oroa sig för någon nedklassning. Och miljöfaktorn – det blir mindre träavfall och effektivare returtransporter plus att det uppfyller lagen om producentansvar.

Hur har mottagandet varit på marknaden?

– Det har varit positivt. I dag finns det tre miljoner pallar i omlopp inom den svenska byggbranschen, varav 800 000 är Byggpall.

Har ni framtida utvecklingsplaner?

– Vi har två saker på gång. Pallarna vi administrerar i dag är av EUR-format, det vill säga standardformatet på 800 x 1 200 millimeter. Nu vill vi börja tillverka en långpall. Som det ser ut i dag kan vissa leverantörer inte vara med, exempelvis de som tillverkar skivor, dörrar och isolering. Dessutom håller vi på att lansera en ny idé gällande returer av pallar från byggarbetsplatser. Hittills har endast Norrlandspall hämtat tillbaka pallarna. Här ska vi se över möjligheterna att bygg- och järnhandelsföretag som ofta är på byggarbetsplatserna också ska kunna ta pallarna i retur.

– De fyra år som har gått har varit en mognadsfas. Nu bygger vi upp varumärket Retursystem Byggpall som på sikt ska bli det dominerande lastbärarsystemet inom den nordiska byggbranschen, avslutar Kent Eriksson.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.