Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Equator vill skapa FAFF, ny stadsdel i Stockholm

Publicerad: 7 september 2009, 13:40

FAFF – Far away from Folkungagatan. Equator Stockholm lanserar det nya begreppet inom ramen för Fastighetsägarna Stockholm och Metros tävling om nya idéer för Stockholm.


Med FAFF vill Equator Stockholm låta Stockholms innerstad ta klivet över vattnet till Liljeholmen. Equator menar att Lövholmsområdet, området vid Liljeholmsbrons fäste i dag är en bortglömd plats, så nära Stockholm city.

Man har därför tagit ett helhetsgrepp och skapat ett förslag till utveckling av Lövholmsområdet med ett nytt Ungdomens Hus under Liljeholmsbron.

Med det sjönära läget skapas en plats dels för utomhusaktiviteter, som skateboard och basket, dels café, danssalar och lokaler ”som ger möjligheter för ungdomar, framtidens stockholmare, att växa och utvecklas”, som Equator beskriver sin version.

Byggnaden, Ungdomens Hus, blir dessutom en ramp för gående och cyklister som enkelt tar sig ned från bron.

Equator Stockholms idé omfattar att Ungdomens Hus skulle vara starten på en ny stadsplan som utvecklar hela Liljeholmsviken bort till Gröndal. En ny strandpromenad skulle skapas med kallbad, strand och hopptorn, och en ny gångbro över till Södermalm knyter an till Hornsgatan. De gamla industribyggnaderna bevaras och ny, låg och tät bebyggelse med bostäder, arbetsplatser, caféer och lokaler läggs till.

Ett nytt kanalsystem drar in Mälaren i området och tillsammans med byggnadernas gröna tak skapas en unik boendemiljö med möjlighet till odlingar och rekreation.

Förslagets utformning ger utrymme för flera olika byggherrar inom stadsdelen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.