Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Ett nytt Stockholm måste byggas fram till 2020

Publicerad: 22 juni 2016, 11:55

I Boverkets reviderade prognos för landet måste ett nytt Stockholm byggas fram till 2020, räknat till bostadsbehovet i Sverige. "Läget är akut", säger Boverkets analytiker Bengt J Eriksson.


Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandeBoverketprognos

Under de närmaste tio åren förväntas folkmängden öka med drygt 1,2 miljoner personer i Sverige. SCB:s senaste prognos och att byggandet de senaste åren, trots höga nivåer, ändå inte har ökat i tillräcklig omfattning, har föranlett Boverket att nu göra en ny reviderad byggbehovsprognos. I den skriver Boverket upp siffrorna.

Den ett år gamla prognosen talade om ett behov på 700 000 bostäder inom tio år. Den nya lägger ytterligare cirka 10 000 bostäder på de gamla beräkningarna. Ett otillräckligt byggande de senaste fyra åren har gett en ackumulerad brist på 100 000 bostäder. Prognosen sträcker sig fram till 2025 och det största behovet finns de närmaste åren. Fram till 2020 behöver byggandet komma upp i 88 000 bostäder per år.

– Det motsvarar ett nytt Uppsala varje år, säger utredaren Bengt J Eriksson.

Sådana volymer har inte byggts i landet sedan miljonprogrammets dagar.

– Organisatoriskt innebär detta stora utmaningar på produkt, produktionsprocess och kompetens. Branschen har i snitt byggt 22 000 bostäder om året och ska nu komma upp i mer än det tredubbla.

Andra utmaningar som Boverket pekar ut är hur bostadsförsörjningen ska utformas för de ekonomiskt svaga hushållen. Ökat bostadsbyggande fordrar även stora investeringar i infrastruktur. Dessutom behöver den åldrande befolkningen anpassningar av bostadsbehovet och renoveringsbehoven för främst miljonprogrammet fortsätter att vara stort. Sammantaget talar Boverket om att läget är akut på kort sikt och att hållbara lösningar krävs för en fungerande bostadsmarknad på lång sikt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.