måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

EU-beslut riskerar att förlänga handläggningen av detaljplaner

Publicerad: 7 november 2018, 14:42

Svenska kommuner kan behöva rapportera sina detaljplanebeslut till EU kommissionen enligt ett beslut i EU-domstolen.

Ämnen i artikeln:

stadsutveckling

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Beslutet riskerar att förlänga handläggningen av detaljplaner i svenska kommuner. I ett öppet brev till den svenska representationen i EU vill Sabo stoppa en sådan tolkning.
– Resultatet av domen är att svenska kommuner måste följa den. Det blir praxis att detaljplaner omfattas av tjänstedirektivet, säger Karl Törnmarck, ansvarig för internationella frågor, på Sabo.
EU-domstolens beslut gäller den nederländska staden Appingedam. Där ville kommunen motverka att butiker i centrum skulle flytta till mer perifera industriområden, i syfte att bevara en levande stadskärna. I ett nyligen detaljplanelagt industriområde tilläts därför endast butiker som sålde skrymmande varor, som möbler och fordon.
Det accepterades inte av en klädbutik – som valde att överklaga frågan till EU-domstolen, eftersom butiken menade att detaljplanen bröt mot EU:s tjänstedirektiv, som ska säkra etableringsfrihet och frihet att tillhandahålla tjänster mellan länder inom EU.
Tidigare i år fick butiksägaren rätt. EU-domstolen valde då tolkningen att etableringsfriheten även omfattar nederländska firmor som är verksamma i Nederländerna.
Karl Törnmark på Sabo befarar att den tolkningen kan få avsevärda konsekvenser.
– Konsekvensen av ett sådan här tolkning är att det blir längre handläggningstider på detaljplanerna. Om detaljplanerna faller under EU:s tjänstedirektiv innebär det att måste kommunerna meddela EU-kommissionen om varje detaljplanebeslut. Det finns inga system för detta och det kommer att öka byråkratin enormt, säger Karl Törnmark.
Ett annat problem med en tillämpning av EU-domstolens beslut är att det innebär en inskränkning av kommunernas planmonopol.
– Det är problematiskt att den här frågan överhuvudtaget blir en EU-kompetens. Vad innebär ett sådant här beslut långsiktigt för kommunernas planmonopol? Egentligen är det tydligt vad EU:s tjänstedirektiv ska innebära, säger Karl Törnmarck.
Han har samtalat med den svenska representationen i Bryssel och nu hoppas Sverige kommer att stödja ett förslag från Tyskland som innebär att detaljplaner ska undantas från direktivet om anmälningsförfarande av tjänster.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev