söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Exploatörsdriven detaljplan testas i Härryda

Publicerad: 21 maj 2019, 12:59

Exploatörsdriven detaljplan testas i området Säteriet i Mölnlycke.

Den kommunala bostadsbyggaren Förbo har tillåtits att själva ta fram alla nödvändiga utredningar och underlag i detaljplaneprocessen.

Ämnen i artikeln:

stadsutvecklingdetaljplanerHärryda


Bostadsbolaget Förbo ägs gemensamt av fyra kommuner, vilket är unikt i sig. Det är Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv som samlats i ett gemensamt bolag och de prövar nu också ett nytt sätt att arbeta. Genom att jobba med en exploatörsdriven detaljplan presenterar nu Härryda kommun den första detaljplanen som en kommunal bostadsaktör tagit fram, skriver de i sitt pressmeddelande.

Förbo har tagit fram alla nödvändiga utredningar och underlag medan Härryda kommun koncentrerar sig på att vara rådgivande instans och garant för att olika intressen tas till vara.

– Den viktigaste skillnaden är att vi i kommunen nog inte hunnit ta fram planen för Säteriet överhuvudtaget just nu. Genom att vi låter byggherrar som Förbo ta ansvar för större delen av planarbetet får vi fram avsevärt många fler bostadsområden på samma tid utan att göra avkall på kvaliteten i processen, säger Peter Wallentin, plan- och bygglovschef i Härryda som driver detaljplanen som ett pilotprojekt tillsammans med Förbo.

Förbos plan för omkring 300 nya bostäder i området Säteriet i Mölnlycke är nu redo att visas upp.

– Efter många år av renovering och modernisering i Säteriet vill vi utveckla området och bygga fler lägenheter. Istället för att vänta på att kommunen ska hinna göra allt jobb har vi själva varit aktiva i det tidigaste planeringsskedet, säger Förbos fastighetsutvecklingschef Anna Olá.

De boende i Säteriet får nu komma in med synpunkter på planen. Förbo och kommunens planavdelning går sedan igenom dem tillsammans, för att se om något i förslaget behöver ändras.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev