Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Fler detaljplaner överklagas i Göteborg

Publicerad: 22 maj 2018, 14:15

Mellan 2014 till 2018 har 15 detaljplaner överprövats i Göteborg. Det kan jämföras med två för Skövde, Malmö och Örebro tillsammans. Siffrorna presenteras i en ny rapport som Västsvenska handelskammaren har låtit göra.

Ämnen i artikeln:

stadsutveckling

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


I rapport från Västsvenska handelskammaren som presenterades i veckan visar att betydligt fler byggprocesser överklagas av statliga myndigheter än i andra städer i Sverige. Bakgrunden till rapporten, som har sammanställts av konsultföretaget ÅF, är att fler och fler av Västsvenska handelskammarens företag i bygg- och fastighetsbranschen vittnar om hur projekt stoppats eller avbrutits sent i processen.

Ett aktuellt exempel är kontorskomplexet Citygate i Gårda, som överklagades av Trafikverket i april, trots att både Länsstyrelsen och Göteborgs stad gett klartecken för byggnationen. Men att långtgående byggplaner stoppas sent i processen är långt ifrån unikt. Enligt rapporten har 15 detaljplaner överprövats av länsstyrelsen mellan 2014 och 2018. I de övriga undersökta städerna – Skövde, Malmö, och Örebro – överprövades sammanlagt två planer under samma period.

– Förutom att det blir kostsamt och riskerar att minska investeringsviljan i regionen, så drabbar det i slutändan den som vill köpa bostad eller hyra lokal, säger Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Västsvenska Handelskammaren.

Hon menar att behovet att få till en smidigare bygg- och planprocess är akut då det fortfarande byggs och planeras mycket, inte minst i Västsverige.

I rapporten har detaljplaner från de fyra städerna undersökts och följts upp av intervjuer med nyckelpersoner från länsstyrelserna, Trafikverket och kommunerna.

– Det mest iögonfallande i undersökningen är den usla samordningen i Göteborgsregionen. Regionens tillväxt ifrågasätts av länsstyrelsen och motarbetas av Trafikverket. Vem ska egentligen bestämma när och var en region får växa? säger Gunilla Grahn-Hinnfors.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev