Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Fler vill ha statliga pengar till miljonprogrammet

Publicerad: 15 augusti 2013, 12:16

Miljonprogrammet kräver upprustning. Kostnaden är stor, omkring 300 miljarder kronor. Men hur ska upprustningen gå till? Byggindustrin har samlat röster i frågan.


Sveriges Byggindustriers näringspolitiske chef, Björn Wellhagen, tycker att dagens system för hyressättning måste fasas ut under de kommande 10–20 åren. I dag är hyrorna för låga och då räcker pengarna inte till underhållet, menar han.

Regeringen och Sveriges Byggindustrier är emot statliga subventioner för att rusta upp miljonprogrammet. Men flera andra röster öppnar för att det kan vara dags för staten att gå in med pengar för att klara utmaningen.

Socialdemokraternas Veronica Palm talar om ett ökat statligt ansvar. Även NCC och Skanska har tankar åt det hållet.

”Eventuellt ska staten vara med och subventionera, åtminstone i form av lägre moms eller med ROT-avdrag.”

Det säger Madeleine Nobs, ansvarig för hållbar renovering på NCC Construction, i Byggindustrins enkät.

Och fastighetsekonomen Stellan Lundström tycker att ”En mix av hyresgäster, kommun och staten” ska betala upprustningen av miljonprogrammet.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 24/2013 som är ute den 16 augusti. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.