Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Flygbuller inget hinder för ny stadsdel

Publicerad: 7 mars 2013, 10:30

Nu ska området kring Arlanda bli stad. Airport City Stockholm presenterar en stadsbyggnadsstrategi där målet är att parker, restauranger, hotell och arbetsplatser ska växa fram.


– I dag jobbar 16 000 personer på Arlanda. Vi skapar förutsättningarna för 50 000 arbetstillfällen i området fram till 2030, säger Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.

Runtom de flesta storflygplatser i världen har det vuxit fram flygplatsstäder. Nu vill de tre största markägarna Swedavia, Sigtuna kommun och det privata företaget Arlandastad Holding att även Arlandaområdet ska bli flygplatsstad. Området där Airport City Stockholm ska växa fram är 800 hektar stort och består av flera noder. Hit hör förutom själva flygplatsen även Märsta och Rosersberg och stora skogs- och lantbruksarealer däremellan. Hittills har en detaljplan som tillåter exploatering på 280 000 kvadratmeter tagits fram och fler är på gång.

– Flygplatsstaden växer redan idag. De senaste åren med ettusen anställda om året, sade Per Taube, vd för Arlandastad Holding på en pressträff.

Arlanda har idag 19 miljoner resenärer om året och Swedavia räknar med att antalet är uppe i 30 miljoner år 2040. Swedavias koncernchef Torborg Chetkovich talade om den strategiska placeringen med gångavstånd till övriga världen och att platsen redan är en stor kollektivtrafikknutpunkt mellan Stockholm och Uppsala.

– Flygplatsen är vår tids moderna handelsplats. Den största tillväxten sker just nu på marknader långt bort ifrån oss, sade hon.

Stadsbyggnadsstrategin beskriver en levande stad med kvarter, torg, naturområden och hotell i olika prisklasser. Handel och kontor får de centrala delarna medan parkering, industri- och lagerbyggnader får en mer perifer placering. Arkitekturen ska bidra till stadskänslan och det ska vara lätt att cykla och gå i området. Kärnan för stadsdelen planeras ligga i anslutning till de stora terminalbyggnaderna.

– Airport City Stockholm ska vara världens första hållbarhetscertifierade flygplatsstad. Men av bullerskäl kommer vi tyvärr inte kunna erbjuda några bostäder, sade Kristina Alvendal.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.