Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Fokus på utkanterna

Publicerad: 15 februari 2011, 13:51

Brunnberg & Forshed vill lyfta fram periferin, förorten och landsbygden i aktuell utställning om stadsbyggnad.


För ungefär ett år sedan bestämde sig arkitekterna Kjell Forshed och Maria Fänge från Brunnberg & Forshed tillsammans med professor Ola Nylander från Chalmers att sätta upp en utställning och ett seminarieprogram om stadsbyggnad. Men det skulle inte handla om eventuella behov av skyskrapor i stadskärnorna. Eller om Slussen i Stockholm, eller om exploateringar i centralt belägna före detta hamnområden.

Fokus skulle i stället ligga på vad som händer utanför stadskärnorna.

Resultatet har blivit "Rum och ansvar – sju frågor om stadsbyggnadskonst", en utställning på Arkitekturgalleriet i Stockholm som pågår fram till 25 februari.

"I dag handlar stadsbyggnadsdiskussionen alltför ofta om att bygga högt, att bygga i en viss stil eller att bygga så billigt som möjligt. Vi menar att det är stadens attraktivitet som är viktigast", skriver de tre utställarna i en slags programförklaring i utställningskatalogen.

– Det är ju utanför städerna, i det låga, täta och vardagliga som den stora utbyggnaden av Sverige sker. Vi tenderar att glömma det när alla vill diskutera Slussen mitt i Stockholm, säger Maria Fänge.

Utställarna har utgått från sju centrala stadsbyggnadsbegrepp, konstruerat vidhängande frågor och sedan låtit sju "eldsjälar" skriva och göra sina egna tolkningar av frågeställningarna i utställningskatalogen.

– Vi vill diskutera ansvarsfrågorna och vänder oss gärna mot en publik som sitter med ett ansvar, som politiker och tjänstemän i kommunerna, säger Maria Fänge.

De sju begreppen/frågorna är:
• Kontinuitet - kan man laga den trasiga förorten?
• Exploatering - är lågt och tätt lika effektivt som högt och glest?
• Blandning - varför är det så svårt att blanda verksamheter och bostäder?
• Anpassning - är det fult att anpassa till något fint?
• Hållbart - kan man bygga hållbart utanför städerna?
• Integration - kan bebyggelsens utformning motverka segregationen?
• Integritet - kan man bo urbant i eget hus?

Själva utställningen tar fram konkreta stadsbyggnadsexempel för att illustrera de sju begreppen och frågeställningarna: Upplands Väsby/Urban Väsby (Kontinuitet), Lomma (Exploatering), Tübingen i södra Tyskland (Blandning), köpcentrum vid Stora Torget i Karlstad (Anpassning), Segersäng utanför Nynäshamn (Hållbarhet), radhus i Tensta (Integration), Birgittas trädgårdar i Vadstena och Tullinge trädgårdsstad (Integritet).

– Vi vill visa på goda exempel och på hur vi inom arkitektkåren och i de kommunala beslutande organen kan ta ansvar för en positiv utveckling. Vi måste ta chansen att laga, komplettera och läka. Vi måste bygga stad igen, säger Kjell Forshed.

Utställningen "Rum och ansvar" pågår 4-25 februari på Arkitekturgalleriet i Stockholm, Munkbron 3.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.