Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Från trist öken till blommande oas

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Gårdsten har genomgått en metamorfos. Förvandlingen från trist miljonprogramsområde till en idag småskalig miljö är total. Det kunde besökaren med all önskvärd tydlighet erfara vid ett besök en blåsig dag på utställningen Bo i Göteborg häromdagen.
- För att bryta boendesegregationen måste vi skaffa oss strategier som leder till att vi kan motverka den etniska och sociala segregationen, säger Jan Hellman, bostadspolitisk expert, HSB Riksförbund.
-  Utmaningen handlar om att utveckla ett boende som utmärks av hållbarhet, kvalitet, skönhet och integration, och det har man lyckats med här i Gårdsten, säger han.
- Nästa steg i områdets förvandling är byggandet av småhus i den del som kallas Salviaterrassen, i Egnahemsbolagets regi, säger Michael Pirosanto, fastighetsförvaltare Gårdstensbostäder.
I visionen för Gårdsten finns ytterligare förändringar som ska skapa ökad variation i bebyggelsen. I bergen väster om Gårdsten pågår planering för 130 småhus med en strålande utsikt över älvdalen.
De stora utmaningarna ligger dock på det sociala området, Det gäller, som på andra håll i Sverige, att få fungerande kommunikationer, skola, sjukvård och arbetstillfällen.
- Vi är dock en bra bit på väg, säger Michael Pirosanto. Vi har gjort området mer småskaligt och lyckats bryta ned det stora och monotona. Vi har också fått hit flera företag. Från åtta till 42 företag på 8 år. Vi har också lyckats sänka driftskostnaderna i våra solhus. Under 2001 till 2004 var den totala besparingen drygt 5 miljoner kronor vilket betyder drygt 5 000 kronor lägre kostnad per lägenhet och år.
Visionen har blivit verklighet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.