Stadsplanering
Fyra heta kandidater till Sienapriset
Publicerad: 15 januari 2019, 12:41
Millennieskogen i Lindängelund, Malmö, nomineras till Sienapriset.
Juryn för Sienapriset, som belönar årets bästa landskapsarkitektur, presenterar fyra nominerade. Valet står nu mellan Malmö, Göteborg, Huddinge och Västmanland.
– Sienapriset belönar årets bästa landskapsarkitektur. Årets nomineringar visar att landskapsarkitekter hanterar vårt samhälles mest centrala frågor. I de nominerade projekten söker de lösningar genom nyskapande tolkningar av begreppen hållbarhet och medborgardialog, säger Elisabet Elfström, vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter och landskapsarkitekt LAR/MSA.
Juryn har satt upp en rad kriterier som de följt under urvalet. En stark idé, hög kvalitet i gestaltning och genomförande samt hur projektet löser utmaningar idag och imorgon är några av dem. Därefter vände de blicken mot framtiden: vad mer kan landskapsarkitekturen göra än den gör idag? Utifrån det nominerade juryn fyra projekt utifrån de 50 som fanns med i urvalet.
– De nominerade är goda representanter för de strömningar vi sett under juryarbetet och stakar ut vägen för vad landskapsarkitektur måste jobba med i framtiden. Det blir tydligt att landskapsarkitekter kan vara förändringsagenter som förmår omsätta abstrakta mål som Agenda 2030 till konkreta vardagsmiljöer, säger Veronika Borg, juryns talesperson och landskapsarkitekt LAR/MSA.
Jubileumsparken i Göteborg nomineras. Arbetet där beskrivs omvandla invånarnas visioner till konkreta projekt där parken växer fram genom att spara och sätta samman återvunna material.
Millennieskogen i Lindängelund är ett exempel på parkdriven stadsutveckling. Lindängelund ligger ocentralt idag men har potential att koppla ihop staden och bli rekreationsområde, mötesplats och ekosystem och bli en motor för det växande Malmö.
Solhagaparken i Masmo ligger i ett 1960-talsområde i Huddinge. Med omsorg om platsen, människorna samt höga konstnärliga ambitioner banar parken väg för ett nytt sätt att ta sig an 1960-talsområdenas utmaningar, skriver Sveriges Arkitekter. Parken har byggts av enkla material som satts ihop på oväntade sätt och belysningen av torgets bergvägg spelar en central roll. Med små grepp har en försummad tunnelbaneentré och park blivit till en serie välkomnande mötesplatser.
Hälleskogsbrännans naturreservat i Västmanland är det fjärde projektet som nomineras. Det har tillkommit som en följd av de stora skogsbränderna i Bergslagen 2014. Det har valts ut eftersom platsen vågar visa upp arvet även efter naturkatastrofer. På så vis diskuteras både vad människans beteende leder till och skapar förståelse för naturens egna processer är en växande strömning i internationell landskapsarkitektur.
Vem som mottar Sveriges Arkitekters Sienapris avgörs på Arkitekturgalan den 19 mars.
De ligger bakom projekten:
Hälleskogsbrännans naturreservat i Västmanland: Arkitekt: Arkitekt MSA Mikael Hassel, PS Arkitektur. Beställare: Tim Håkansson, Länsstyrelsen i Västmanland.
Jubileumsparken i Göteborg: Arkitekt: Jessica Segerlund, Älvstranden Utveckling, arkitekt SAR/MSA Kristoffer Nilsson och landskapsarkitekt LAR/MSA Amelie Sandow, Göteborgs stad. Beställare: Göteborgs stad.
Millennieskogen i Lindängelund: Arkitekt: landskapsarkitekt LAR/MSA Per Andersson, Sydväst arkitektur och landskap, landskapsarkitekt LAR/MSA Camilla Anderson, Malmö stad samt landskapsarkitekt LAR/MSA Magnus Svensson och Kenneth Lorentzon, SLU/Malmö stad. Beställare: Malmö stad.
Solhagaparken i Masmo: Arkitekt: Landskapsarkitekt LAR/MSA Anders Kling, landskapsarkitekt MSA Therese Lemos, Märta Wännman, Land Arkitektur. Landskapsarkitekt MSA Camilla Franson och landskapsarkitekt LAR/MSA Rakel Edqvist, Huddinge Kommun. Belysning: Land Arkitektur i samarbete med Michael Hallbert. Beställare: Huddinge kommun.