Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Globala byggbjässar växer - trots allt

Publicerad: 4 september 2012, 08:17

De tre största byggbolagen i världen kommer från Kina. Samtidigt finns det tecken på att den kinesiska expansionen mattas av. Det visar tidskriften International Constructions årliga ranking över de 200 största byggarna på den globala arenan. JM fick sin premiärnotering på listan som därmed innehåller fyra svenska bolag.


Trots darr på ribban på sina håll (Spanien och Storbritannien är två exempel) måste man konstatera att de riktigt stora byggbolagen klarar svängningarna i den globala ekonomin riktigt skapligt.

Tidskriften International Construction redovisar årligen en topp-200-lista över de största spelarna på den globala byggmarknaden. Den här gången är den baserad på redovisningar från 2011.

De 200 största bolagen omsatte tillsammans 1 482 miljarder dollar under 2011, motsvarande 10 742 miljarder kronor i dagens penningvärde och den genomsnittliga intäktsökningen var 13,5 procent. Samtidigt var den genomsnittliga personalökningen 4,3 procent – något som antyder en skaplig produktivitetsökning.

Totalt sysselsätter de 200 storbolagen 4,75 miljoner människor.

I topp på listan ligger, som förra gången, tre kinesiska statliga jättar – China State Construction and Engineering, China Roailway Construction och China Railway Group. Fast placeringarna har kastats om. Under 2010 var de två järnvägsbyggande bolagen i topp. Nu har de halkat en aning. Aktiviteten på den kinesiska marknaden för snabbtåg har svalnat. Sektorn drabbats också av en korruptionsskandal där den före detta järnvägsministern Liu Zhijun åtalades för att ha tagit emot mutor och för förskingring.

Något jätteras var det dock inte frågan om. De bägge bolagens omsättning minskade med någon enstaka procent.

Efter de tre kineserna kommer franska Vinci med en omsättning på cirka 375 miljarder kronor. Bland de tio största bolagen gick spanska ACS, i och med det fientliga övertagandet av en majoritetspost i tyska Hochtief, upp från en tionde till en sjätteplats.

Men i övrigt ger den svaga spanska hemmamarknaden genomslag på listan. Av de tio spanska byggarna på listan så har sju tappat mark sedan förra rankingen, som FCC, Ferrovial och Acciona. Men samtidigt så är den hetaste nykomlingen listan – Abengoa –spansk. Abengoa, som klättrade rakt upp på plats 34, är nischad mot energi- och miljömarknaderna och specialiserad på nyckelfärdiga energisystem.

I Storbritannien är läget snarlikt. En fortsatt svag brittisk marknad har medfört att 13 av de 16 byggbolagen på listan har rasat, vilket även gäller det förvärvsbenägna största brittiska bolaget Balfour Beatty som föll tre placeringar till plats nummer 28.

Överhuvudtaget är det dystert på de europeiska byggmarknaderna.

Bengt Henricson är marknadsbevakare på Prognoscentret och svensk representant i den europeiska nätverksorganisationen Euroconstruct.

– Det är en lång väg tillbaka till en ny europeisk högkonjunktur. Våren 2011 fanns antydan till en viss optimism men sedan dess har skuldkrisen blommat ut ytterligare och exponerat ännu fler problem. Det är fortsatt mörker över marknader som Spanien, Irland, Italien och Portugal och vad som händer på den grekiska byggmarknaden vet vi egentligen ingenting om, men man kan ju gissa.

– De länder som utvecklas positivt, detta år och de kommande åren är Tyskland, Norge, Polen, Österrike och Schweiz. För Svensk del går det trögt även i år men det bör vända nästa år från låga nivåer. I Europa generellt är det är främst nyproduktion av bostäder som återhämtar sig, samtidigt som ombyggnadssektorn är stabil och blir en allt viktigare sektor för branschens aktörer, säger Bengt Henricson.

Tio-i-topp i världen


China State Construction and Engineering, Kina                   72,6

China Roailway Construction, Kina                                        68,8

China Railway Group, Kina                                                     68,4

Vinci, Frankrike                                                                       52,4

China communication Construction, Kina                               45,5

ACS, Spanien                                                                          39,6

China Metallurgical Group, Kina                                             34,4

Bouygues Construction Division , Frankrike                           34,4

Bechtel, USA                                                                          32,9

Hochtief, Tyskland                                                                 32,4


De tio största byggbolagen i världen rankade efter omsättning i miljarder dollar. Källa: International Construction.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.