Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Gömda innergårdar ska komma allmänheten till gagn

Publicerad: 15 juni 2018, 12:14

Bild 1/2  Ett nytt restaurangkvarter ska ta plats ...

Just nu renoverar AMF Fastigheter de gamla industrikvarteren Stockholmsverken, som en gång i tiden huserade Aseas verkstäder vid Södra station. Tanken är att skapa en öppen mötesplats med restauranger och uteserveringar på tidigare stängda innergårdar.


I korsningen Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan på Södermalm pågår just nu arbetet med att renovera fastigheterna där SEB Kort och American Express tidigare har varit hyresgäster. Förändringen öppnar upp tidigare stängda innergårdar för allmänheten och AMF Fastigheters vision är att skapa ett levande kvarter med sittplatser, restauranger och uteserveringar.

– Från tidig frukost till sen after work, säger Anders Pettersson, kommersiell chef för retail på AMF Fastigheter.

Totalt kommer cirka 1 350 kvadratmeter torg och gårdar att öppnas, samt cirka 3 000 kvadratmeter restaurang och handel. Tidigare omdaningar har fastighetsbolaget gjort med Mood Stockholm i city och matscenen Teatern inne i Ringen centrum i Skanstull.

– Det är viktigt att lyssna på målgrupper och grannar i området när man ska utveckla ett kvarter av det här slaget. Sedan vill många ungefär samma sak, men det viktiga är att sätta en personlig prägel på området och ta tillvara på historien, säger Anders Pettersson och syftar bland annat på de välbevarade tegelfasaderna.

En av innergårdarna i dag ...

Foto: Anders Siljevall

... Och AMF Fastigheters vision.

Området runt Stockholmsverken är en central, men jämförelsevis förbisedd, del av Södermalm. Genomströmningen av människor är dock stor och många arbetar i närheten. Ytterligare tillströmning kan närheten till Södra Station bidra med, inte minst då renoveringen av Getingmidjan kommer att stänga av tågtrafiken in till Stockholms centralstation under sommaren tre år framöver.

– Citybanan kommer att skapa nya flöden med människor som kliver av här i stället, säger Anders Pettersson.

Gårdarna renoveras från grunden. Ny markläggning, belysning och fler offentliga sittplatser skapas. Under 2019 beräknas omvandlingen av Stockholmsverken vara klar och redo för att återigen bli ett område som lockar stockholmarna. Vilka aktörer som kommer att flytta in i lokalerna är ännu inte klart.

– Vi för dialoger, men viktigast är att vi hittar rätt mix. Vi vill ha ett kluster med restauranger som drar besökare åt varandra och som skapar ett mervärde för de som bor, arbetar och rör sig i området.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.