Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Googleplex utmanar privat och offentlig jobbsfär

Publicerad: 9 november 2010, 09:31

Googleplex, Googles högkvarter i Kalifornien, har amerikanska universitet som förebild; formella och informella mötesplatser för utbyten av idéer, rumslig öppenhet och möjlighet till rekreation.


Om det berättade en av skaparna av Googleplex, John Meachem, Senior Vice President på Clive Wilkinson Architects på Akademiska Hus seminarium Stad i kunskapens ljus, som handlade om just hur lärosäten hänger ihop med den övriga staden.

Googleplex, med sina samlade 50 000 kvadratmeter, skapades 2004. Den redan befintliga fastigheten ägdes tidigare av ett dot.com-företag som hade utvecklat området. När Google förvärvade hade de tydliga önskemål gentemot Clive Wilkinson Architects hur arbetsplatsen skulle utformas för att kunna samverka med företagets verksamhet.

– Våra kunder är alltid starkt involverade i processen; de kommunicerar hur de vill jobba, säger John Meachem.

Googleplex bygger på flexibilitet och ett flöde av idéer. Man ska, liksom på ett universitetscampus, kunna slå sig ner och börja tala med någon om vad man jobbar med just den dagen, om ett problem man har som behöver lösas eller något annat. De anställda har sina egna arbetsplatser, men det finns även gemensamma arbetsplatser där man kan arbeta gemensamt. Ingenjörerna har fasta arbetsplatser, men de har en glasruta utåt korridoren där de varje dag skriver vad de gör för att någon som har en idé eller lösningen på ett problem ska kunna komma in och diskutera med dem och komma med inputs, berättar John Meachem.

Eftersom Google-anställda ska kunna arbeta vilka tider på dygnet de vill och tillbringa mycket tid på området, i stil med universitetsliv, omfattar Googleplex stora möjligheter till rekreation. Inom området finns bland annat tre restauranger, barer, utrymmen för partys och rockkonserter, idrottshallar och trädgårdar med möjligheter till barbeques, precis som på ett universitetscampus. Dessutom finns ett hunddagis.

Clive Wilkinson Architects har fortsatt att utveckla öppna, mobila kontor. John Meachem beskriver fördelarna, interaktionen av idéer, vilket gagnar företaget.

– Du hör någon prata i telefonen och behöver inte ta reda på allt själv, du kan ställa frågor och lära av andra. Har man dessutom inte ett fast skrivbord att jobba vid behöver man inte känna sig ensam och undra var ens arbetskamrater är, eller varför bara man själv är inne på kontoret.

När började ni frångå de mer slutna arbetsplatserna med enskilda kontor och isolering?
– För 10-12 år sedan. Jag tror egentligen att den där isolerade kontorskulturen var en reaktion på när vi lämnade industrialismen, det löpande bandet, att människor bara var en kugge i hjulet och blev sedda som ett kollektiv snarare än individer.

Har inte människor ett behov av privatitet?
– Självfallet eftersom det är människor finns det behovet; som ett behov bland andra behov. Men vi har frångått arbetssättet att alla sitter och arbetar med sin egen grej, med vattentäta skott mellan olika uppgifter. I dag jobbar vi mer tillsammans som grupp, det är ett flöde. Människor har även ett behov av gemenskap och det är vad som behövs på en arbetsplats.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.