Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Göteborg i hetluften

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

- Det är viktigt med höga hus i staden, denna typ av projekt behövs för att få en mer levande och spännande stadsbild. Det sade arkitekt Gert Wingårdh på Sveriges Arkitekters välbesökta seminarium Arkitektur som vision och attraktion som hölls på Clarion Hotel i Stockholm..
Gert Wingårdh talade entusiastiskt om bland annat projektet Ett levande Heden i Göteborg, där det privata fastighetsföretaget Wallenstam,  är med och utvecklar den gamla excerisplatsen som idag i stort sett är en ända tråkig parkeringsplats.
Wallenstam äger flera hus i Göteborg inom Vallgraven och Kungsportsavenyn.
Tillsammans med allmännyttan och Wallenstam vill Gert Wingårdh uppföra fyra solitära höga hus på Heden, hus som ska placeras ett i varje hörn.
- Han vill gräva ner parkeringsplatserna, sade han, göra fler fotbollsplatser på gräs och bygga en isrink med tak över.
- Men Stadsbyggnadskontoret lägger hela tiden en tung mantel över byggnader som de tycker är för spektakulära. Här får jag ofta höra av politikerna att man ska pressa stadskontoret lite.
Heden är idag en mycket omtyckt men samtidigt stor och mindre väl utnyttjad yta i centrala Göteborg. Lennart Wallenstam Byggnads AB och Förvaltnings AB Framtiden har därför tillsammans utarbetat en vision för hur Heden kan utvecklas för att bättre tillgodose stadens behov. Denna vision innebär ett levande Heden dygnet runt och året runt för alla göteborgare.
- Den förvandling av Heden som vi föreslår berör alla göteborgare. Den tar vara på Hedens möjligheter, både befintliga sådana som till exempel idrotten, och andra som ännu inte utnyttjats exempelvis bostadsbebyggelse
och skapar välbehövda grönområde och parker för promenader och avkoppling. Och samtidigt bevaras Hedens unika särprägel.
Visionen omfattar områdena:
- Parker och grönområden
- Fotboll, handboll, bandy och andra sporter året runt
- Bostäder och lokaler och parkeringsplatser
- Aktivitetsarena för sport, kultur och musik och uteserveringar
- Nu kommer samarbetsparterna att arbeta vidare med att konkretisera och förankra visionen, sade Gert Wingårdh. Förhoppningsvis får vi, om ingen stoppar projektet, i framtiden ett levande Heden både sommar- och vintertid.
Wallenstam vill också utveckla  Kungsportsavenyn, där vill man knyta ihop verksamheterna och bygga parkeringsplatser under mark. Avenyn är Sveriges enda riktiga paradgata den anlades på 1960-talet med internationella förebilder. - Här får man tänka lite, som att göra ett grillspett, sade Johan Lundin, White arkitekter i Göteborg som är med skissar på en utveckling av området. Det  ska vara olika små detaljer som passar in i den större helheten. En ny kungsport  planeras också i ena änden. Nya bostäder både höga som låga ska placeras vid bakgatorna. Parkkaraktären ska utvecklas och det ska bli permanenta restauranger året runt. Just nu jobbar vi med ombyggnad av ett varuhus som ska ha design som sitt primära innehåll.
Ett annat område som är intressant för Göteborg är Södra Älvstranden.
Johan Lundin presenterade projektet i korta drag.
Utställningen om utvecklingen av området har funnits till allmänt beskådande på biograf Draken i Göteborg. Här har allmänheten kunnat ta del av idéer och tankar som lagen för parallella stadsanalyser har.
Syftet med presentationen är att projektets ledningsgrupp ska kunna inrikta lagens fortsatta arbete på de idéer som ledningsgruppen tycker är intressantast av vad lagen hittills har kommit fram till.
- Det är ingen tävling, det är viktigt att poängtera. Det går inte att tävla i stadsplanering. Om vi hade velat att lagen skulle tävla hade vi inte lagt oss i deras arbete. Nu är det frågan om parallella uppdrag, och då har vi som uppdragsgivare möjlighet att be dem utveckla vissa idéer och tona ner andra, så att vi får ut det bästa av de olika lagen, säger Sten Imberg, Norra Älvstranden Utveckling AB.
Lagen kommer att ge sina slutliga redovisningar i månadsskiftet november/december. Detaljplanerna beräknas vara klara kring årsskiftet 2007-2008.
- Vi jobbar också på att vitalisera Uddevalla, säger Gert Wingårdh, här har vi fått 100 000 kronor till vårt förfogande. En ny högskola ingår i projektet och en expansion av busstorget, vidare vill vi skapa en vattenfront med bostäder, här ska även finnas husbåtar, en blandad och varierade bebyggelse med både låga och höga skimrande glashus presenteras i vår Bay Area. Vi föreslår också att man ska gräva upp och återställa kustlinjen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.