Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Grön och levande stadsdel växer upp i Ursvik

Publicerad: 10 Juni 2008, 09:13

I Ursvik vid gamla Enköpingsvägen där Statens Forskningsanstalt tidigare låg växer just nu en helt ny stadsdel upp. I går var det visning för pressen i den gröna stadsdelen där de första familjerna flyttade in förra sommaren. När hela Ursvik är klart ska 12 000 personer bo här. Visionen är att skapa en levande och trygg stadsdel med blandad bebyggelse nära naturen. Hela Ursvik ska vara klart 2020.


Ursvik är stor byggsatsning av Sundbybergs kommun. Här byggs det radhus, villor och lägenheter, det är blandade upplåtelseformer, både bostadsrätter och hyresrätter.

- Det ska vara bostäder för alla. Här ska man kunna bo kvar i livets alla skeden, säger kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg Helene Hellmark Knutsson.

Här planeras också 200 000 kvadratmeter för kontor, handel och service. Omkring 4 000 personer beräknas ha sin arbetsplats här. Satsningen på området är ett samarbetsprojekt mellan Sundbybergs stad, Stora Ursviks KB, NCC, Riksbyggen, HSB och Fastighets AB Förvaltaren.

Även Älvkvarnsskolan en ny skola som drivs av Pysslingen AB som är under upprustning av NCC besöktes också denna varma och soliga dag. Skolan som har plats för hundra barn i olika åldrar öppnar i augusti. Den första kommunala förskolan planeras att starta i januari 2010.

Rektor Linda Ekstrand säger att den röda tråden är att ge barn i alla åldrar från 12 månader till 16 år en grundinställning att lära av varandra genom delad erfarenhet. En miljö med stor åldersspridning både i boendet och i samhället i övrigt skapar ett mjukare och bättre klimat. Så till exempel blir också övergångarna mellan skolstadierna naturlig.

Vid pressvisningen avtäckte och återinvigde Helene Hellmark Knutsson också en milstolpe från slutet av 1700-talet. Stolpen hade hittats omkullfallen i området, den har nu fått ett nytt fundament och rests vid infarten till Ursvik.

- Detta kommer att bli mer än ett bostadsområde, säger Lars-Herman Larsson, näringslivs- och exploateringsdirektör. Det blir en stadsdel som lever dygnet runt. Kultur, idrott och grönområden bidrar till trivseln.

Fakta Ursvik

- 4 500 bostäder, småhus, radhus och lägenheter.
- 12 000 invånare.
- Blandad bebyggelse, trädgårdsstad och småstad med en stadskärna med butiker, restauranger och caféer.
- Hittills har ca 130 familjer flyttat in i Ursvik.
- 200 000 kvm byggs för handel och kontor.
- 4 000 arbetsplatser tillkommer.
- E18 får ny sträckning. Enköpingsvägen blir lokalgata kantad med träd och bebyggelse. Arbetet påbörjas hösten 2008.
- Förlängning av tvärbanan föreslås från Alvik till Kista via Ursvik.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.