Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Gruppen som vill reformera byggprocessen

Publicerad: 28 januari 2009, 12:00

Konsultföretaget Bjerking går snart in i sin tredje projektering med produkten Lean Design. En grupp av konsulter från olika discipliner jobbar tätt tillsammans för att effektivisera byggprocessen. Ett av Sveriges intressantaste BIM-projekt håller på att ta form.


Teamledaren Daniel Morén byter plats på några gula post it-lappar prydligt uppsatta på en white board-tavla. Den virtuella modellen av en förskola projiceras på en nedrullad duk.

Runt konferensbordet är åtta konsulter från sju teknikområden samlade. Alla jobbar på arkitekt- och ingenjörsföretaget Bjerking i Uppsala.

Syftet är att bryta den klassiska kedjan av överlämningar som ger så många dyra och tidskrävande byggfel.

Traditionen att lämna ritningar från arkitekt till konstruktör till installationskonsult och vidare är snart historia, om Jan-Olof Edgar får bestämma.

– Hela branschen är uppbyggd på att var och en gör sin del. Vi måste bryta det, säger han.

Jan-Olof Edgar är BIM-expert och affärsutvecklare för Bjerkings nya produkt Lean Design, en förnyad projekteringsprocess som är inspirerad av företaget Toyotas biltillverkning. För BIM är inte bara 3D CAD-program och häftiga virtuella visualiseringar. Det är framför allt en process.

Två dagar i veckan jobbar det tvärfackliga laget ihop i rummet. Konsulterna brainstormar fram lösningar på problem, hjälper och rättar varandra samt talar om vilken information de behöver och när.

Det är här post it-lapparna på white board-tavlorna kommer in i bilden. En tavla fungerar som en mål- och leveransplan. De tre övriga kallas frågetavla, knäckfrågetavla respektive beslutstavla. Endast beslutstavlan protokollförs, för att minska administrationen och spara tid.

Syftet med arbetsmetoden är skapa ett jämnt och kreativt flöde utan stora arbetspucklar. Istället för att en konsult sitter och väntar på en leverans av ritningar från en konstruktör skapas ett flödesschema med regelbundna mindre leveranser av information till den gemensamma virtuella modellen av exempelvis ett hus.

– BIM-processen handlar om informationsleveranser ”just in time”. Vi bryter ner projekteringen i flera skeden, i ett antal milstolpar. Då ska information som är viktig just då under projekteringen levereras. Sedan tar vi ett beslut, låser delmängden av information i modellen och går vidare, säger Jan-Olof Edgar.

En sådan milstolpe kan vara när brandingenjören gått igenom alla fönster och dörrar. En annan milstolpe när en energianalys har gjorts av konstruktionen så att ett u-värde på fönstren kan beslutas.

Konferensrummet på kontoret i Uppsala är det första projektrummet som Bjerking skapat. Bolaget letar nu efter tårtbitsformade, höj- och sänkbara skrivbord som kan ställas i ring i rummet.

Stora datorskärmar och dockningsstationer för laptops är önskemål från konsulterna. Rummet måste också kompletteras med fler white board-tavlor som kan skjutas ihop bakom varandra så att flera projekt kan pågå samtidigt i rummet.

Arbetsmetoden Lean Design testades första gången på två punkthus med hyresrätter som byggdes i centrala Edsbyn i höstas. Just nu jobbar Lean Design-laget med en moduluppbyggd och klimatanpassad förskola som är beställd av Uppsala kommun.

Tredje projektet är det prestigefyllda projektet Idre golf ski & spa, ett golfhotell i trä och sten med verksamhet året runt. Golf på sommaren, skidor på vintern och spa-verksamhet i glappen mellan säsongerna.

Bjerking startar därför upp ett Lean Design-lag till. Bolaget planerar även att bygga upp ett projektrum på kontoret vid Hornstull i Stockholm. Arkitekterna kommer att få en allt viktigare roll i konceptet, det är arkitekten som möter kunden först och kan sälja in det nya arbetssättet.

Jan-Olof Edgar blickar vidare in i framtiden och mot möjliga samarbeten.

– BIM leder till oerhört komplexa it-strukturer. För att få alla program och data att vara kompatibla kommer det att bli allt vanligare med grupperingar av företag, konstellationer och partnering, bedömer han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.