Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Hagastaden växlar upp farten

Publicerad: 11 oktober 2011, 07:35

En byggtid på 15 år, överdäckning över Norra länken och järnvägen samt en rejäl påse pengar – 50 miljarder kronor. I mitten av oktober sätter NCC spaden i marken för den första kommersiella fastigheten i den nya stadsdelen Hagastaden.


– Vi har lagt ambitionsribban oerhört högt. Det här ska bli ett life science-kluster på absolut internationell toppnivå och vi skapar detta genom att bygga ihop Stockholm och Solna. Överdäckningen kommer att sträcka sig från Brunnsviken till Karlberg och blir 800 meter lång, säger Krister Schultz, exploateringsdirektör på Stockholms stad.

Han var en av föredragshållarna när Hagastaden presenterades vid ett seminarium under Business Arena i Stockholm i mitten av september.
Nu börjar också de fysiska förändringarna att synas.

14 miljarder kronors-bygget av NKS, Nya Karolinska Solna, är i gång sedan drygt ett år tillbaka. Om någon vecka startar NCC sitt kontors- och butiksprojekt Torsplan. Den första fastigheten i Hagastaden får 10 000 kvadratmeter butiksyta och 20 000 kvadratmeter kontor.

Uthyrningen har gått bra. NCC har tecknat kontrakt med bland annat Prisxtra och Systembolaget.

Torsplan blir en Green building som använder minst 25 procent mindre energi än normen och miljöklassas enligt internationella klassificeringssystemet Breeam för nivå Excellent.

När det gäller den stora överdäckningen av Norra länken har Hochtief tagit hem det första kontraktet för intunnlingen för E4/E20. Här har arbetena startat med rivningar av Solnabron och projekteringen av tunneln är i full gång. Hochtiefs kontrakt är värt 839 miljoner kronor.

Också Värtabanan genom området ska läggas i tunnel, men den entreprenaden ligger en bra bit fram i tiden, runt 2017/18.

Totalt beräknas överdäckningen kosta 5 miljarder kronor.

På själva överdäckningen kommer sedan större delen av de 5 000 planerade bostäderna och de 35 000 nya arbetsplatserna att ligga. Prislapp, som sagt, 50 miljarder kronor – där NKS och överdäckningen svarar för nära 40 procent – och allt ska vara klart 2025.

– Det här är ett väldigt spännande stadsbyggnadsprojekt, men det ryms också ovanligt mycket i det. Hela projektets kärna och kraftcentrum är den svenska life science-industrin med bioteknisk och medicinsk forskning. Visionen handlar mycket om att locka till oss etableringar från världsledande företag, attrahera spetsforskare och studenter och ge hela regionen ett rejält fundament för tillväxt, säger stadsdirektör Kristina Tidestav, Solna.

Trots vår lilla befolkning placerar sig Sverige som nummer fyra i Europa i absoluta tal när det gäller life science och merparten (60 procent) kommer från Mälardalen: Uppsala, Stockholm, Strängnäs.

Jan Andersson, professor i infektionssjukdomar och prorektor vid Karolinska Institutet:
– Hagastaden får en enorm potential och följer dessutom den ledande internationella trenden just nu där investeringar flyttar in de ledande universiteten till storstädernas hjärtan. Man skapar närhet mellan de stora sjukhusen, lärosätena, forskning, innovationer och företag. Det sker i London, Tokyo, Toronto och New York. Nu gör vi detsamma här, på ett oslagbart sätt.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.